Logo culemborgsecourant.nl


Foto:

Mijn tuin

  Column

Iedere ochtend voelt het wonderlijk om wakker te worden in een huis dat mij toebehoort, dat ik daadwerkelijk gekocht heb. Het huisje met het rode deurtje is ons eerste koophuis. De zoektocht naar een huis was er één van de lange adem. Toen we dit huis gingen bekijken konden we achter bijna al onze wensen een vinkje zetten. Er mist alleen één ding; een tuin. Het was iets wat we hoog op het wensenlijstje hadden staan, maar de charme van dit huis, de locatie èn het bad op leeuwenpootjes lieten ons die tuin vergeten.


Nu heb ik een rood bankje voor de deur gezet en doe ik alsof de stoep mijn tuin is. Ik drink er koffie, fantaseer over de rozen die ik tegen de muur op wil laten klimmen en probeer bruin te worden van de eerste zonnestralen van de lente. De hele dag fietsen, wandelen en rijden er mensen door mijn tuin. Over het algemeen zeggen ze vriendelijk gedag. Soms stopt er iemand, stapt van zijn fiets en begint hele verhalen te vertellen. Het is dan net of diegene gewacht heeft op dit moment. In één adem worden er hele levensverhalen opgedist, waarna diegene opgelucht weer op zijn fiets stapt om mijn tuin weer uit te fietsen.

Afgelopen Pasen hadden wij een onverwacht feestje in de tuin. Feestjes ten tijde van een pandemie zijn een zeldzaamheid en daarom des te leuker. Onze buren hadden instrumenten buiten gezet en er werd live muziek gemaakt. Liedjes van Simon en Garfunkel klonken meerstemmig door de straat terwijl iedereen zijn eigen bakje koffie vasthield. Een buurvrouw liep rond met een schaaltje paaseitjes en er was ook een buurvrouw die een taart had gebakken. Het klinkt een beetje als een scène uit een mierzoete paasfilm, maar het was echt zo.

Vol trots keek ik naar mijn tuin. Twee jaar geleden was ik samen met mijn lief op de racefiets vanuit Utrecht komen fietsen en waren we door deze straat gelopen. Alles stond in bloei en we hadden tegen elkaar verzucht: als we hier toch ooit mogen wonen.. Nu was het mijn tuin geworden.

Column Ursel Braaksma

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden