Logo culemborgsecourant.nl


Yara, Sophie en Colin van team De bouwers tijdens de zeepkistenrace. Zij waren winnaar van de mooiste zeepkist.
Yara, Sophie en Colin van team De bouwers tijdens de zeepkistenrace. Zij waren winnaar van de mooiste zeepkist. (Foto: Martin Smit)

Zeepkistenrace spannend tot laatste seconde

Culemborg - Vrijdag 7 augustus vond de zeepkistenrace plaats. Ruim 30 jongeren deden mee aan deze zomeractiviteit, georganiseerd door de jongerenwerkers van ElkWelzijn. In twee middagen bouwden ze hun eigen zeepkist. Op de atletiekbaan van Statina was het spannend tot de laatste seconde. Er werden 2 winnaars uitgeroepen: het team met de mooiste zeepkist en het team met de snelste zeepkist.

Vanwege corona zaten veel jongeren het voorjaar noodgedwongen thuis. Niels Jonker, jongerenwerker bij ElkWelzijn, legt uit waarom deze zomeractiviteit zo belangrijk was. “Nu er weer meer mogelijk is, willen we jongeren de kans geven om buitenactiviteiten te ondernemen. Even wat anders dan een spelletje thuis, of gamen. Tijdens het bouwen van een zeepkist kunnen ze hun creativiteit kwijt. Ook zagen we dat sommige jongeren hun talent voor ontwerpen en/of bouwen hebben ontdekt en konden ontwikkelen.”

Zeepkist bouwen
Ruim 30 jongeren t/m 15 jaar deden mee. Familieleden en vrienden mochten ook helpen met het bouwen van de zeepkisten. De jongerenwerkers stelden materialen en gereedschap beschikbaar. In 2 middagen bouwden de teams aan een zeepkist, bestaande uit een frame met wielen en verfraaiingen zoals handvaten, spoilers en zitjes. Na het verven van de zeepkisten waren ze klaar. Colin (9 jaar) vond het superleuk om samen met zijn familie een zeepkist te bouwen. “Mijn vader heeft de zeepkist gelast en opa heeft ‘m geverfd, waarna wij de stickers erop hebben geplakt.”


De race
Vrijdag 7 augustus vond de race plaats op de atletiekbaan van Statina in Culemborg. De jongeren werden aangemoedigd door hun familie en vrienden. Voor de snelste zeepkist moesten de teams een parcours met verschillende onderdelen afleggen: een race, sprint, slalom en behendigheid. Het bleef spannend tot op de laatste seconde. Team TucTuc, bestaande uit Pleun, Yara en Toon, heeft de race gewonnen!

Mooiste zeepkist
Het waren allemaal mooie zeepkisten, dus dat maakte het voor de jury moeilijk. Uiteindelijk met 1 punt verschil werden Yara, Sophie en Colin van team De bouwers winnaar van de mooiste zeepkist. Zij scoorden het hoogste op originaliteit, zelfstandig gebouwd, afwerking, functionaliteit en bestendigheid.

Succes
De jongerenwerkers van ElkWelzijn kijken terug op een zeer geslaagde activiteit. Jongerenwerker Niels: “De jongeren waren samen buiten bezig en hebben geleerd om hun fantasie te gebruiken tijdens het bouwen. Ook maakten ze kennis met gereedschappen waar ze nog niet eerder mee hadden gewerkt.” Ook de deelnemers en alle andere mensen die hebben geholpen vonden het een succes. Priscilla, ouder van Abigayle, Sven en Evy: “Ik heb geholpen bij het monteren van de wielen. De rest hebben mijn kinderen helemaal zelf gedaan. Ondanks de warmte was het een superleuke activiteit waar mijn kinderen van hebben geleerd en genoten. Hopelijk wordt er volgend jaar weer een zeepkistenrace georganiseerd.”

Ook meedoen?
Kan je niet wachten tot volgend jaar? ElkWelzijn organiseert nog veel meer activiteiten voor jongeren deze zomer. Er komt nog een brawlstars watergevecht, tafeltennistoernooi en workshop zumba aan. Kijk op www.elkwelzijn.nl/eropuit voor alle activiteiten en hoe je je kunt inschrijven. Volg jongerenwerk op instagram (@jongerenwerkelkwelzijn) voor meer foto’s van de zeepkistenrace en de laatste updates.

Lees ook

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden