Logo culemborgsecourant.nl


Ontwerp van een tiny house voor de Twijgenhof. Foto: Filip Mens
Ontwerp van een tiny house voor de Twijgenhof. Foto: Filip Mens (Foto: Filip Mens)

Culemborg krijgt ook tiny houses

"Ik moet gaan ontspullen".

Eric Jansen

Binnenkort start de bouw van een aantal ‘tiny houses’ in de Wijk Eva-Lanxmeer. Jacqueline van Staveren is één van de toekomstige bewoners.

Culemborg - Het concept van een tiny house is ontstaan in Amerika en sinds enkele jaren ook omarmt in Nederland.

Het gaat om een woonvorm van kleine, volwaardige huizen die bewoond worden vanuit de behoefte een prettig maar eenvoudiger leven met minder consumeren te leiden. In de huizen wordt slim gebruik gemaakt van ruimte en innovatieve technologieën.

Dit concept past natuurlijk heel goed in de wijk Eva-Lanxmeer.

In 2017 ontstonden de eerste ideeën voor bebouwing van twee kavels met tiny houses: aan de Anna Blamanweg (‘Kwintet’) en aan de Ina Boudier Bakkerlaan (‘Twijgenhof’).

In 2018 werd hiervoor de bewonersvereniging ‘Klein Lanxmeer’ opgericht, die als het ware de opdrachtgever is voor realisatie van de projecten. Van Staveren -die ooit al jarenlang in Eva-Lanxmeer woonde- sloot zich hierbij aan.

De toekomstige bewoners van Twijgenhof kozen de Haagse architect Filip Mens, die zijn eerste schetsontwerpen van de huizen in juni 2019 presenteerde.

Hierna volgde veel overleg tussen alle betrokkenen: de gemeente Culemborg, werkgroepen in de wijk, de toekomstige buren en provincie Gelderland. Er diende verder onder meer een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd en aannemer gezocht te worden. De oplevering van de Twijgenhof zal waarschijnlijk in januari 2021 plaatsvinden.

Ontspullen

Van Staveren vertelt over het definitieve ontwerp van haar huis: "Er komen vier keer twee geschakelde huizen in een rond hofje te staan. De koophuizen krijgen een grondoppervlakte van twintig vierkante meter en zijn zes meter hoog; de mogelijkheid bestaat om een dakkapel erbij te bouwen. De huizen worden zo duurzaam mogelijk gebouwd: zonnepanelen op het dak, een warmtewisselpomp, extra geïsoleerde ramen en geen gasaansluiting. Bij elk huis komt een veranda en eigen tuin."

Van Staveren kent haar toekomstige buren dus al vanuit de bewonersvereniging. Hun insteek is om goede buren van elkaar te worden in een hofje wat 'zijn eigen dynamiek zal krijgen'. Eva-Lanxmeer is sowieso al een wijk waar sociale cohesie over het algemeen sterk is.

De toekomstige bewoners variëren in leeftijd tussen 30 en 65 jaar en hebben verschillende redenen om op de Twijgenhof te willen gaan wonen. De één had veel moeite een betaalbaar huis te vinden op de dure woningmarkt, een ander wil heel principieel zo klein mogelijk gaan wonen.

Van Staveren beseft ook dat ze met de ruimte in haar huisje goed zal moeten omgaan: "Ik zal zeker moeten gaan ontspullen. Er komt alleen nog maar in wat hard nodig is. De boeken die ik mee neem zullen alleen de boeken zijn waar ik wat mee heb."

tinylivinglanxmeer.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden