Logo culemborgsecourant.nl


De landelijke nummer één: de atalanta. Ook in Gelderland.
De landelijke nummer één: de atalanta. Ook in Gelderland. (Foto: )

Atalanta wint tuinvlindertelling in Gelderland

Van 4 t/m 26 juli 2020 organiseerde De Vlinderstichting voor de 12e keer de tuinvlindertelling. Dankzij deze telling weet De Vlinderstichting welke vlinders er in de zomer in tuinen rondvliegen. Met die informatie kunnen we vlinders beter helpen en beschermen.

Regio - Alle waarnemingen werden gemeld via www.vlindermee.nl. In Gelderland werden ruim 3000 tellingen gedaan in bijna 900 tuinen. Landelijk werden bijna 14.000 tellingen doorgegeven, in ruim 4.500 tuinen. 

Koploper in Gelderland: atalanta

De landelijke nummer 1 was al heel erg snel duidelijk: de atalanta. Deze relatief grote, oranje met zwarte vlinder was behoorlijk talrijk in 2020. Hij werd in 83% van de tuinen waargenomen. Ook in Gelderland stond deze vlinder op nummer 1. De dagpauwoog werd tweede. Het klein koolwitje werd landelijk derde. 

Top 5 in GelderlandAtalanta Dagpauwoog Klein koolwitje Groot koolwitje Citroenvlinder

Bekijk alle resultaten op www.vlinderstichting.nl/vlindermee/resultaten

Veel vlinders in het noorden

Opvallend: in de noordelijke provincies werden veel meer vlinders geteld dan onder de rivieren. Van alle atalanta’s die geteld werden, werd maar liefst 79% boven de rivieren waargenomen. En voor de dagpauwoog was dat effect nog sterker: 84% van het totaal werd in Noord- en midden-Nederland gezien. “Vlinders hebben nog steeds last van de droogte van de afgelopen jaren”, vertelt een woordvoerder. In de noordelijke provincies is het een beetje koeler en viel net iets meer regen. En ondanks dat deze zomer niet zo heet is, merken we nog steeds het effect van de afgelopen twee jaar.”

Ook Gelderland was it het geval: de atalanta en de dagpauwoog werden hier veel meer gezien dan in Zuid-Nederland. De citroenvlinder werd ook veel gemeld in Gelderland; deze vlinders is talrijker oosten van Nederland dan elders. In Gelderland kwam deze gele vlinder op nummer 5, landelijk eindigde hij op de zesde plaats. 

Runner up: dagpauwoog

De dagpauwoog werd landelijk tweede. Ook ten opzichte van 2019 deed deze vlinder het goed: vorig jaar werd hij nog slechts in 51% van de tuinen waargenomen, dit jaar in 70%. Waarschijnlijk komt dat door de temperatuur. Vorig jaar was het erg heet en dan houden dagpauwogen zich schuil.

Is 2020 een goed vlinderjaar?

Dit jaar werden er meer vlinders geteld in 2018 en 2019. Veel deelnemers hoopten dan ook op een goed vlinderjaar. “In vergelijking met de twee voorgaande jaren klopt dat ook”, zegt De Vlinderstichting. “Maar als we wat langer teruggaan en vergelijken met de periode 2009-2017, zien we helaas een daling. Vlinders gaan langzaam maar zeker achteruit. De lichte opleving van dit jaar is dan ook geen reden tot optimisme.” De Vlinderstichting roept iedereen dan ook op om in de tuin iets te doen voor vlinders. Plant nectarplanten voor vlinders en voedselplanten voor rupsen. Alleen dan kunnen we zorgen de daling een halt wordt toegeroepen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden