Logo culemborgsecourant.nl


Foto:

Expositie in het Stadsklooster

Robert Lucas Vermeulen (28) vertilt zich allesbehalve aan zijn eigen gewicht. De 17 zeer verfijnde en kleine miniaturen die nu tentoongesteld zijn in de doorgang naar de mooie pastorietuin van de Oud-Katholieke Parochie – sinds kort weer op zaterdag open voor publiek - komen bescheiden over en zijn allesbehalve schreeuwerig of opdringerig. 

Culemborg - Integendeel, ze zijn bijna onopvallend maar wie de tijd neemt om ze rustig te bekijken ziet in ieder geval wel hele bijzondere vormen, bijna altijd vrij zwevend in de ruimte. Soms lijken ze op ijskristallen, dan weer op zwevende mobielen in de ruimte of vliegers die dansen op de wind in de open lucht. Het gaat om non-figuratieve afbeeldingen waarin de toeschouwer ook zelf mag invullen wat hij of zij er in wil zien.

(Robert-Lucas Vermeulen)

Robert-Lucas heeft ze eigenlijk niet eens gemaakt voor commerciële doeleinden, ze zijn eigenlijk allen – zoals vaker bij kunstzinnige mensen - stuk voor stuk ‘allerindividueelste expressie van allerindividueelst gevoel’. Want hij maakte ze dikwijls om een stemming uit te drukken, een gevoel dat geuit moest worden. Soms bleek dat achteraf verwerking van zware teleurstelling en verdriet en soms een overweldigende ervaring van geluk, ergens zomaar in de weilanden op de fiets, kijkend naar een man die geniet van het observeren van jonge ooievaars. En dat is de bron en tegelijkertijd de verbinding van alle geëxposeerde miniaturen. En de namen die onder elk van de miniaturen hangen verwijzen ook naar emoties in al hun veelkleurigheid.

(‘Minutenwals‘ Robert Lucas Vermeulen)

‘Tinto’

Een greep hieruit : van de lichtvoetige ‘alegro’ en ‘papillon rouge’ tot ‘fenix’ ( die uit zijn as herrijst) en het zware ‘toccata en fuga’ van J. S. Bach. Wie bijvoorbeeld kijkt naar dit laatste kunstwerk ziet in het hart een vulcanische eruptie die verwijst naar een soort oerknal die lijken over te gaan in kleurige jaarringen van bomen die in elkaar willen overvloeien maar tegengehouden worden door grimmige diepzwarte blokkades. Daar zit meer achter dan je denkt. Robert herkent er voor een deel zijn eigen verhaal in dat – samengevat – erover gaat hoe weerbarstig en moeilijk het kan zijn om uiteindelijk in je leven te worden wie je werkelijk in diepste wezen echt bent. Niks geen oppervlakkigheid of niemendalletjes dus zoals misschien op het eerste gezicht deze expositie van miniatuurtjes lijkt, integendeel : je zou kunnen zeggen dat hier ‘de ondragelijke lichtheid van het bestaan’ op verfijnde en bescheiden wijze in beeld is gebracht. Zoals past bij Robert zelf die eigenlijk helemaal niet pretentieus is of op de voorgrond wil staan maar zelf uiterst bescheiden en relativerend is over zijn eigen artistieke prestaties. Maar dat maakt deze expositie van bijzondere miniatuurtjes misschien wel zo leuk. O ja, en de naam van deze expositie heet ‘Tinto’, het Spaanse woord voor ‘rood’ – de favoriete kleur van Robert - en verwijzend naar de heerlijke mousserende bubbeltjeswijn ‘tinto de verano’ die in dit geliefde vakantieland in de zomer gedronken kan worden.

Van de Schoonheid en de Troost

Gevraagd aan Stadskloosterpionier pastor Frank Duivenvoorde van de Oud-Katholieke Parochie aan de Varkensmarkt, naar het waarom van deze expositie is het antwoord dat het Stadsklooster graag ruimte biedt aan jonge mensen – o.a. debuterende kunstenaars - die artistiek zijn om iets van hun levens-beschouwing te laten zien. De miniaturen verfraaien de 11 meter lange doorgang naar de fraaie – geheel in zomerse pracht verkerende - pastorietuin en kunst past daarbij. Voeg daar nog bij de leuke tweede handsboekenmarkt die bezocht kan worden en de 16 zomerzondagmiddagconcerten die De Roos organiseert in de fraaie monumentale Oud-Katholieke Kerk aan de Varkensmarkt en de thuisblijvers deze zomer (o.a. vanwege de coronacrisis ) krijgen zo toch gelegenheid om even aangenaam te vertoeven in eigen stad en land. De neo-barokke 19e eeuwse Zaalkerk met aanbelendende tuin met zijn fonteinen doet Italiaans aan. ‘Een onbekend eldorado in Culemborg” valt te lezen in het blad ‘De Kijker” van het Culemborgs Seniorencollectief “dat beslist een bezoek waard is”. En daar lijkt niets teveel mee gezegd. 

Wanneer ?

Boekenmarkt en Expositie ‘Tinto’ zijn open elke dinsdagmorgen (9.00 – 12.30 u.) en zaterdagmiddag (13.00 – 16.00 u in de zomer) en is bovendien vanaf 19 juli t/m 23 augustus ook op de zondagmiddagen (13.00 – 17.00 u) geopend. Ook de kerk is dan te bezichtigen waar een iconenexpositie te zien is. Pastorietuin en terras zijn bij goed weer p de zaterdag- en zondagmiddagen geopend vanaf 13.00 u.

 Waar ? Culemborg historische binnenstad, Varkensmarkt 20

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden