Logo culemborgsecourant.nl


Cees van Bockel, een ''gewone'' Culemborger, raakte per toeval bij het Weescafé en de teloorgang ervan, betrokken.
Cees van Bockel, een ''gewone'' Culemborger, raakte per toeval bij het Weescafé en de teloorgang ervan, betrokken. (Foto: Evert Scheffer)

Petitie in stand houden Weescafé

'Willen de Protectoren een caféfunctie in het pand?'

Evert Scheffer

Weken en weken is er op internet een petitie rondgegaan waarin steun werd gevraagd voor het in stand houden van het Weescafé in het Elisabeth Weeshuis. Uiteindelijk heeft dat maar liefst 1500 handtekeningen opgeleverd. De petitie werd eind vorige week overhandigd aan de protectoren van het Elisabeth Weeshuis.

CULEMBORG - Of de 1500 handtekeningen nut hebben gehad? Cees van Bockel, die ze vrijdag aanbood aan Marijke Siegers, voorzitter van het College van Protectoren van het Elisabeth Weeshuis, weet het niet. "In ieder geval is het wél zo", zegt Van Bockel, "dat ze niet hebben gezegd dat ze het niet willen. Ze willen echt en serieus nadenken over wat er aan mogelijkheden is. Er was betrokkenheid! Dat is dus al wat!"

Het leven in en om het Ellisabeth Weeshuis kabbelde voort tot het moment dat het coronavirus de hele maatschappij ontwrichtte. Bibliotheek, museum en alle andere activiteiten in het statige pand konden en mochten niet meer en de deur bleef dicht. Ook die van het Weescafé. En vrouwe Elisabeth, gegoten in een prachtig bronzen beeld, staande op het pleintje voor de ingang van het Weeshuis keek toe......

Onverwachts

Geheel onverwachts verscheen er een bericht dat het bestuur van het museum had besloten dat het Weescafé dicht ging. En dat zorgde ondertussen voor verwarring. De werknemers van het Weescafé - eigenlijk meer een hele mooie bistro-achtige eetgelegenheid en geen café- stonden bij het museum op de loonlijst. Het museum, dat voor een groot deel afhankelijk is van subsidie, kon en kan dat niet in een eetgelegenheid stoppen. Dus moest - ook al in belangrijke mate door het coronavirus en de daaruit voortvloeiende maatregelen waardoor het café dicht ging- de deur definitief dicht. "Maar was dat omdat het café niet exploitabel was of omdat het coronavirus roet in het eten gooide of beide'', vraagt Van Bockel zich af. Maar dat terzijde.

Bestaansrecht

Omdat de werknemers bij het museum op de payroll stonden, heeft het bestuur van het Elisabeth museum deze stap genomen. Maar dat wil niet zeggen dat een eetgelegenheid zoals het Weescafé daar niet zou kunnen zijn. Daar gaat het College van Protectoren over en niemand anders. In de petitie werd ook de gemeente genoemd, maar ook die speelt hierin geen enkele rol.

Creatieve ondernemer

Vandaar dat de handtekeningen door Cees van Bockel, samen met Conny van Herwijnen en Gabriël Ramaker (die er gedrieën een comiteetje voor hadden samengesteld) aan de Protectoren zijn overhandig. "Laten we ons inspannen om die mooie eetgelegenheid, die mooie plek te behouden", zegt Van Bockel.

"Het is een briljant centrum van ontmoeting." Hij hoopt dan ook op een creatieve ondernemer met een geweldig businessplan.

Lees ook

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden