Logo culemborgsecourant.nl


Conny’s vader, zeventig jaar geleden in de kersenboomgaard aan de Prijsseweg. Haar vader is nu bijna 88 jaar.
Conny’s vader, zeventig jaar geleden in de kersenboomgaard aan de Prijsseweg. Haar vader is nu bijna 88 jaar. (Foto: Archief Conny van Herwijnen-van Dord)

Van weiland tot wijk vol huizen

In 2020 bestaat de wijk Parijsch 20 jaar! Conny van Herwijnen-van Dord, samen met haar man eigenaar van de Witte Schuur, zag de wijk van dichtbij ontstaan. Ze vinden het superleuk dat er een fotowedstrijd en -expositie wordt georganiseerd en stellen een mooie prijs ter beschikking voor de winnaars.

Conny is opgegroeid in het buitengebied aan de Prijsseweg, wat nu grenst aan de wijk Parijsch. “Ik heb een hele ontwikkeling meegemaakt, in die tijd was het nog ‘Het veld’. De Prijsseweg was niet meer dan een grindpad en op het bruggetje over de Wetering lagen houten planken. Dat klonk altijd zo leuk als ik er overheen fietste. Ik herinner me ook nog goed de weilanden ter hoogte van het kruispunt Prijsseweg-Roosje Voslaan. Daar liepen de koeien van mijn vader. Als kind ging ik graag met mijn zusjes en broertje op bezoek bij de buurvrouw, zij had als bijnaam ‘Bartie Bukkie’.

Gegroeid
De afgelopen 20 jaar is de wijk behoorlijk gegroeid. “In de jaren ’60 en ’70 waren er alleen maar weilanden,” vertelt Conny. “Als ik nu uit het keukenraam kijk, zie ik een wijk met veel huizen. De stad is dichterbij gekomen. In het begin moesten we daar erg aan wennen, maar we vinden het heel leuk. We hebben door ons bedrijf en de boerderijwinkel al veel nieuwe mensen leren kennen die van andere dorpen en de Randstad in Parijsch zijn komen wonen.”

Mooie plek
Wat Conny heel mooi vindt aan de wijk Parijsch, zijn de verschillende huizen en stijlen die afwisselen met groen en waterpartijen. En natuurlijk is ze trots op de Witte Schuur. “Het is een prachtige plek voor de doelgroep die hier van a tot z meewerkt aan het bedrijf. Van het fokken van de schapen tot het lamsvlees in de winkel, het kweken en oogsten van fruit en groenten en het serveren van een kopje koffie met zelfgemaakte taart op het terras.”

Stuur foto’s in
“Ik hoop dat nieuwe bewoners door deze expositie elkaar en de wijk nog beter leren kennen. Mijn tip? Doe zoveel mogelijk mee! Iedereen mag en kan meedoen. Hoe meer foto’s, hoe beter we in beeld kunnen brengen hoe Parijsch is ontstaan. Ik hoop dat we nog heel lang kunnen genieten van deze mooie plek met leuke bewoners.”

Inzenden van foto’s van de wijk Parijsch (van dit jaar of uit je archief) voor de fotowedstrijd ‘Parijsch 2020 in beeld’ kan nog t/m 20 juli 2020. Kijk voor de inzendcriteria op www.parijsch2020inbeeld.nl

(Milou Oomens)

Lees ook

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden