Logo culemborgsecourant.nl


Ontmoeting tussen café eigenaar en kunstenaar.
Ontmoeting tussen café eigenaar en kunstenaar. (Foto: Frances van der Waal)

Portretten bij Vollin

Culemborg - Wie in de maand juli café Vollin bezoekt aan de Tollenstraat 26 wordt omringd door diverse gezichten die geen 1,5 meter afstand van elkaar hoeven te houden. 

Het gaat om portretten aan de wand, die geschilderd zijn door de leerlingen van kunstenaar Sylvia van Opstall. De meesteres van het licht geeft graag haar kennis door aan mensen die zich graag verdiepen in de wereld van het portret. Sylvia van Opstall werd al vroeg gefascineerd door de werking van licht. Lichtval door ramen, door halftransparante materialen, door gebladerte, door opengewerkte vormen. 

De elementen donker, licht en transparantie vond ze terug in de schildertechnieken van de oude meesters. Ze was dan ook vastbesloten een opleiding te volgen die haar het mysterie van deze technieken zou onthullen. Inmiddels heeft de kunstenaar meerdere prijzen en nominaties op haar naam staan. Bij Vollin neemt ze de kijker mee achter de schermen bij haar schildercursussen door werken van haar leerlingen te exposeren.

“Ik werk met kleine groepjes van vier personen. Dat doe ik heel bewust, want zo kan ik waarborgen dat iedereen veel aandacht en begeleiding krijgt. Elke leerling heeft zijn/haar eigen niveau, zijn eigen leercurve en persoonlijke struikelblokken. Daar wil ik maximaal op kunnen inhaken en daar is concentratie en aandacht voor nodig, van zowel de leraar als de leerling. Er wordt in principe gewerkt vanaf een foto, die de leerling zelf meeneemt. Daar begint meteen de discussie. 

Want een goed uitgangspunt is belangrijk, als je nieuwe aspecten onder de knie wilt krijgen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken te leren, beginnen we in de les niet met het goed leren schilderen van ogen, neus of mond. We beginnen namelijk met wat aan de basis van het schilderen ligt: het leren kijken. Kijken ligt aan de basis van het leren begrijpen van wat je ziet. Warm, koud, licht donker, afstanden, diepte, vlak en lijn. Leren zien is een lang proces, wat nooit ophoudt, ook niet voor de meester!", aldus de kunstenaar die erg trots is op het resultaat. 

Op woensdag 22 juli tussen 11.00 uur en 16.00 uur is ze zelf ook aanwezig in het café en werkt als ‘Artist in Residence voor één dag’ aan een portret. Meer informatie is te vinden op www.vollin.nl. | Openingstijden: dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag tussen 11.00 – 17.00 uur. 

Lees ook

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden