Logo culemborgsecourant.nl


Foto: Els van den Hooff
Foto: Els van den Hooff (Foto: Els van den Hooff)

Columniste Els van den Hooff jarig!

'Het net of ik met de buurvrouw sta te praten'

Eric Jansen

Els van den Hooff-van der Donk wordt tachtig jaar. De ras-Culemborgse schrijft al 26 jaar voor de Culemborgse Courant. Van den Hooff is de jongste uit een gezin van tien kinderen. Haar voorouders woonden al eeuwenlang in Culemborg. Ze heeft een brede interesse: leest, schildert, maakt wenskaarten, geniet van de natuur en is spiritueel ingesteld. Met haar positieve levensinstelling gelooft ze in een leven na de dood: "Het leven gaat door, na de dood. Dat is ook troostrijk. Na het dood gaan is het nog duizenden keren mooier dan nu."

Culemborg - Bovenal heeft ze een heel schrijvend leven achter zich liggen; sinterklaasrijmen, dagboeken, gedichten en columns. Al tientallen jaren schrijft ze gedichten: over de Lek, haar ouders, herinneringen en mijmeringen, maar ook zware levensonderwerpen schuwt ze niet. Als er een serie af is, bundelt ze deze in een boekje, voorzien van een door haar vervaardigde foto. Er zijn al 46 boekjes door haar gemaakt, welke ze regelmatig weggaf aan familie of bekenden. Dat zijn honderden gedichten.

Dialect

Als tijdens het schrijven van sinterklaasgedichten iets niet goed rijmde gebruikte ze gewoon het Culemborgse dialect om het wel rijmend te maken. Zo kwam ze op het idee gedichten in dat dialect te maken. Veel Culemborgers kennend, ging dit zo opvallen, dat de Culemborgse Courant haar in 1994 vroeg wekelijks een gedicht in dialect voor de krant te schrijven. In 1994 verscheen haar eerste gedichtenbundel ‘Ons àge Kuilenbûrg’. Bijzonder was het dat deze werd gepresenteerd in het voormalige Culemborgse stadhuis, in het bijzijn van burgemeester en wethouders. Deel twee verscheen in 1997. Een drijfveer om in dat dialect te schrijven is voor van den Hooff dat het op die manier ook juist behouden blijft voor later.

Columns

Sinds 2004 schrijft ze columns in dialect voor de Culemborgse Courant onder de titel ‘ ’t Blef Kuilenbûrgs’. Deze hebben een veelvoud aan onderwerpen die van den Hooff ook makkelijk komen aanwaaien, zoals de plaatselijke politiek, herinneringen of actuele onderwerpen. De columns zijn doorspekt met humor, heimwee en soms wat venijn.

Schrijven

Van den Hooff: "In het Kuilenburgs kan ik me het beste uiten. In de columns is het net of ik met de buurvrouw sta te praten. Ik schrijf zoals ik praat. Mensen bellen me of houden me op straat aan om te vertellen dat ze een column gelezen hebben en er van genoten. Ze herkennen hun meningen soms in mijn schrijfsels." Verwonderlijk is het dan ook niet dan van den Hooff een bekende verschijning is in Culemborg.

Naast het dichten gaat het schrijven van de columns haar ook makkelijk af. Eigenlijk heeft ze ruimte te kort in de krant, omdat ze overal over kan schrijven.

Vooralsnog wil ze er gewoon mee doorgaan: "Ik zou het heel erg gaan missen als het niet meer kan."

Lees ook

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden