Logo culemborgsecourant.nl


Yassin Dagdag: "Door de bezuinigingen staat het water de gemeente aan de lippen." (foto: Jan Woldberg)
Yassin Dagdag: "Door de bezuinigingen staat het water de gemeente aan de lippen." (foto: Jan Woldberg) (Foto: Jan Woldberg)

Yassin Dagdag: nieuwe boegbeeld PvdA

"Culemborg heeft te lang oogkleppen op gehad"

Jan Woldberg

In zijn biografie op de PvdA site laat Dagdag weten dat zijn laatst gelezen boek ‘Antiheld’ is. Dit gaat ook wel op voor Dagdag, die zich in tien jaar vanuit de goot opwerkte naar jongerenwerker bij ELK Welzijn en nu, met diverse vernieuwende projecten in heel Nederland adviseur is op het gebied van criminele jeugd. Als klap op de vuurpijl werd hij, ook tot zijn eigen verrassing, onlangs fractievoorzitter voor de eenmansfractie van de PvdA. Dit is zijn eerste interview en Dagdag is strijdbaar met een duidelijke visie.

Culemborg - “Ik werk als begeleider forensische zorg met criminele jongeren waar het recht van de sterkste geldt en het grote geld lonkt.

Dat vraagt een consequente stevige aanpak”, stelt hij. Culemborg heeft volgens Dagdag met een, te tolerant geitenwollensokken beleid en te lang oogkleppen op gehad. Het jongerenwerk werd verantwoordelijk gehouden voor uitwassen maar volgens hem kun je het jongerenwerk light niet afrekenen op deze heftige problematiek.

'Hard waar het moet'

Volgens hem is hier meer voor nodig: “Hard waar het moet en zacht waar het kan, maar altijd consequent en duidelijk.” Hiervoor moet er naar zijn mening meer afstemming komen, waarbij in een ketenteam heavy jongerenproblematiek via het jongerenwerk en politie wordt doorverwezen naar gespecialiseerde zorg zoals bijvoorbeeld Humanitas DMH.

Naast de visie op jeugd en veiligheid kijkt Dagdag met een frisse blik naar de huidige Culemborgse politiek. Zoals hij het ziet is voor veel politieke partijen in Culemborg politiek een religie waar niet mee te spotten valt.

“Ik maak graag een grapje en neem mijzelf ook niet altijd serieus, maar dat valt niet altijd in goede aarde”, vertelt hij.

"Ik ben niet eenkennig en ben zoekende met welke partijen ik zaken voor elkaar kan krijgen.” Voor de kadernota heeft hij twee moties gemaakt waarvan een met Groen Links. De ene motie roept den Haag op de bezuinigen op WMO terug te draaien, en in de andere vraagt hij aandacht voor de jeugdwerkloosheid als gevolg van de coronacrisis.

PvdA denktank

Dagdag: “Ik hoef het gelukkig niet alleen te doen, ik kan terugvallen op een Culemborgse denktank met geroutineerde oud-raadsleden, zoals Fouad , Marinka, Anouk en Annelies. Het raadsakkoord is volgens hem opgesteld toen het geld tegen de plinten klotste en er mooie beloftes konden worden gedaan. Hij vindt het hoog tijd voor een heidag waar de klokken gelijk worden gezet. Dagdag kijkt kritisch naar de Gemeenschappelijke regelingen. “Wij zitten nu met de GGD in Rivierenland, maar de grootstedelijke problematiek van Culemborg sluit veel beter aan bij Utrecht.” Dat geldt ook voor werkzaak waar hij uit de praktijk heeft gezien dat jongeren met twee linkerhanden lasser moeten worden omdat daar vraag naar is. “Ook hier is maatwerk geboden.” Naar zijn mening moet Culemborg gaan shoppen, en dat is niet per definitie in de regio Rivierenland.

Lees ook

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden