Logo culemborgsecourant.nl


Stefan Claessens is er klaar voor. Stefan was al op jonge leeftijd betrokken bij natuurclubs. (foto: Jan Woldberg)
Stefan Claessens is er klaar voor. Stefan was al op jonge leeftijd betrokken bij natuurclubs. (foto: Jan Woldberg) (Foto: )

Klompenpaden mooier en langer

'Door corona gaan meer mensen wandelen'

Jan Woldberg

Een groep liefhebbers van het schitterende Rivierenlandschap hebben de klompenpaden aangepakt. Het gaat om het Kuilenburgerpad rond Culemborg en het Engelroderpad in de omgeving van Beusichem. Deze routes zijn sinds kort met elkaar verbonden.

Culemborg - Vrijwilligers coördinator Stefan Claessens is promotor van deze club natuurliefhebbers en dat is niet zo vreemd omdat Stefan al op jonge leeftijd betrokken is bij natuurclubs. Op 16-jarige leeftijd had hij de leiding over natuur excursies die op de zondag van start gingen op het dorpsplein van Venray. "Met een groepje brachten wij natuurgebieden in kaart waar ook Staatsbosbeheer haar voordeel mee deed." Het was niet zo gek dat de onderwijsvonk oversloeg en Stefan Biologiedocent werd. Twaalf jaar geleden verhuisde de familie Claessens naar Culemborg en hebben daar geen moment spijt van gehad, want naast een unieke omgeving voelde Culemborg voor natuurman Stefan als een warm bad met veel gelijkgestemden.

Wandelen populair

Het is Claessens opgevallen dat sinds de uitbraak van de corona crisis steeds meer mensen zijn gaan wandelen en fietsen en via de site op de klompenpaden terecht komen. Het is nu aanmerkelijk drukker. De routes vanaf het station van Culemborg zijn goed te bereiken en sluiten goed aan bij de klompenpaden. Stefan: "Hoewel veel wandelaars uit de buurt komen komt de rest van buiten en maakt daarbij graag gebruik van het openbaar vervoer. Wij streven er daarom ook naar dat al onze klompenpaden zoveel mogelijk aansluiten bij het openbaar vervoer." Om de paden te onderhouden trekt Stefan met zijn vrijwilligers een keer in de maand gewapend met reservebordjes en tuingereedschap langs de paden om graffiti te verwijderen en overwoekerde paden vrij te maken. In Beusichem gaat zelfs de grasmaaimachine mee. "We zijn altijd op zoek naar mooiere paden maar zijn dan afhankelijk van terreineigenaren. In de uiterwaarden bij Beusichem wordt nog altijd zand gewonnen en het zal zeker twee jaar duren om onze routes door dit gebied te laten lopen. We gaan altijd uit van een behapbaar rondje tussen de zeven en zestien kilometer met als het kan ook een pleisterplaats voor een hapje en een drankje", volgens Claessens. In Beusichem hebben vrijwilligers een lus toegevoegd naar de Lek dijk en in Culemborg is een pad door de Lazaruswaard langs de rivier toegevoegd. De overstaproute van ongeveer 4 kilometer tussen de twee paden loopt voortaan over de voet van de rivierdijk, met uitzicht op de uiterwaarden. Langs het Kuilenburgerpad is een bankje bij het Rondeel geplaatst. Er zullen nog nieuwe informatiepanelen geplaatst worden bij het startpunt van beide routes. Claessens: "Er is ook een klompenpaden app te downloaden met allerlei interessante informatie over de routes en ook met een GPS zijn de routes uit te stippelen."

klompenpaden.nl

Lees ook

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden