Logo culemborgsecourant.nl


Sandra Rigter, vrijwilligerscoördinator van Elk Welzijn en Ab Haring (62), vrijwilliger. Ab is een van de drijvende krachten. (foto: Jan Woldberg)
Sandra Rigter, vrijwilligerscoördinator van Elk Welzijn en Ab Haring (62), vrijwilliger. Ab is een van de drijvende krachten. (foto: Jan Woldberg) (Foto: )

Vrijwilligers in coronatijd vallen in gat

Sandra: 'Elk Welzijn brengt vraag en aanbod samen'

Jan Woldberg

Vrijwilligers zijn de kurk in onze samenleving en in corona tijd dobberen ze vaak zonder doel rond. In Culemborg is Elk Welzijn al sinds jaar en dag op diverse fronten actief. Om te weten hoe het in corona tijd gaat in gesprek met Sandra Rigter, vrijwilligerscoördinator van Elk Welzijn en Ab Haring (62), vrijwilliger.

Culemborg - Ab is een van de drijvende krachten achter Buurtcentrum Bolderburen aan de Prijsseweg. Dankzij hem en de vele andere vrijwilligers was het Buurtcentrum voor de corona 6 dagen open. Het Buurtcentrum bestaat nu een jaar en is van grote waarde gebleken om buurtbewoners met elkaar in contact te brengen. Maar op dit moment is het er stil.

Contacten

Ab Haring en de vrijwilligers doen nog wel klusjes en hopen weer snel open te kunnen gaan. Ab: “Voor mij als vrijwilliger valt er een gat, maar ook onze vaste bezoekers die vooral wat ouder zijn missen de contacten in ons buurtcentrum.”

Anderhalve meter moeilijk

Sandra Rigter is vrijwilligerscoördinator bij Elk Welzijn. Zij merkt dat veel vrijwilligers het vrijwilligerswerk missen. “Door de anderhalve meter maatregelen is het voor onze vrijwilligers vaak moeilijk om hun werk op een veilige manier te kunnen doen.

Wij spelen daarop in door vrijwilligers 1 op 1 te koppelen aan mensen die behoefte hebben aan contact of bijvoorbeeld hulp nodig hebben bij de boodschappen of hond uitlaten. Ab belt nu bijvoorbeeld regelmatig met een aantal vaste bezoekers van Buurtcentrum Bolderburen. Ook wordt er regelmatig gekookt in het buurtcentrum. Dit was een idee van Desire Hak. Ook zij miste haar vrijwilligerswerk. Dankzij Sandra kan ze de keuken van het buurtcentrum gebruiken en maakt ze elke week verse soep voor kwetsbare mensen. Ze brengt niet alleen soep, maar ook aandacht! Dat wordt enorm gewaardeerd. Elk Welzijn heeft haar geholpen met bijvoorbeeld het aanvragen van subsidie en communicatie over de maaltijden.

Als je hulp zoekt

Zoek je hulp van een vrijwilliger of wil je hulp aanbieden als vrijwilliger? Dan kun je bij Elk Welzijn terecht. Volgens Sandra zijn er in Culemborg veel initiatieven om kwetsbare mensen te ondersteunen. Om te zorgen dat vraag en aanbod elkaar zo goed mogelijk kunnen vinden heeft Elk Welzijn het aanbod in Culemborg gebundeld. Sandra roept iedereen op om gebruik te maken van de mogelijkheden en je oudere buurvrouw, buurman, opa of oma te helpen de komende tijd goed door te komen. Want volgens haar kunnen we alleen samen eenzaamheid en corona verslaan.

Informatie

Sandra: Wij verzamelen en verspreiden deze informatie omdat we graag vraag en aanbod samenbrengen.

Srigter@elkwelzijn.nl/ 06-83 52 51 08.

elkwelzijn.nl

Lees ook

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden