Logo culemborgsecourant.nl


Het team van Niet Afgelast op uitzendlocatie Het Pleintje, met links Susanne Binnekade en derde van links Mark van Dooren
Het team van Niet Afgelast op uitzendlocatie Het Pleintje, met links Susanne Binnekade en derde van links Mark van Dooren (Foto: Jord Visser)

Breed publiek voor uitzendingen

Van aria’s tot blues en van rap tot klassiek, aangevuld met verhalen, historie en kooktips. Onder de titel Niet Afgelast presenteren de Gelderlandfabriek en Studio LEK in Culemborg elke donderdagavond op Facebook en YouTube een cultureel live-programma. 

Culemborg - Op 21 mei is aflevering 10, en dat is voorlopig meteen de laatste in deze vorm. De makers blikken terug.
Begin maart zag de samenleving er door corona opeens anders uit. Als zovelen merkten Susanne Binnekade en Jord Visser van communicatiebureau Studio Lek het in hun dagelijks werk. Creatief als ze zijn, zaten ze niet bij de pakken neer. ,,We zijn inderdaad niet van afwachten en stilzitten,’’ beaamt Susanne Binnekade. ,,Daarom hebben we snel contact gezocht met Mark van Dooren van de Gelderlandfabriek, met als doel de uitdaging samen aan te gaan.’’ Volgens Van Dooren gebeurde dat op het juiste moment. Zijn creatieve broedplaats naast het station stond ook van de ene op de andere dag droog. ,,We zaten echt even in een dip en het is dan tof als je door anderen wordt benaderd,’’ blikt Van Dooren terug. ,,Studio LEK stelde voor: zullen we gewoon zichtbaar blijven. Ja graag! In mum van tijd hadden we een team bij elkaar en zijn we aan de slag gegaan.’’ Zo ontstond binnen drie dagen ‘Niet Afgelast’. Op dinsdag 17 maart bedacht, daags erna voorbereid en op donderdag was er al een eerste live-stream met korte optredens van professionals en talenten uit Culemborg en daarbuiten.
Het hele proces verliep gesmeerd, zegt Binnekade. ,,Samen hebben we de middelen, de techniek, de creativiteit en het netwerk. Daar kom je een heel eind mee, als je ziet wat we ondertussen hebben gedaan. We hebben de lat hoog gelegd en het is goed gelukt. Ik ben dan ook heel trots.’’ De uitzendingen op YouTube en Facebook worden breed gewaardeerd, is haar ervaring. ,,Bezoekers kijken live of kijken terug en zien vaak meer dan één aflevering. Het is een leuke manier om mensen in contact te brengen met cultuur die ze zelf niet direct opzoeken.’’ Volgens Van Dooren markeert Niet Afgelast de start van een nieuwe fase. “We stellen ons online podium graag beschikbaar voor andere organisaties. Op 25 juni beginnen we met Kunst Educatie Culemborg dat vijf jaar bestaat. En we denken ook al over Niet Afgelast Live, bij ons in en rond de fabriek.”

Bekijk Niet Afgelast op 21 mei vanaf 20.30 uur live via Facebook en YouTube.

Lees ook

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden