Logo culemborgsecourant.nl


Buiten de bestaande masten, is nog geen verfijnd netwerk uitgerold.
Buiten de bestaande masten, is nog geen verfijnd netwerk uitgerold. (Foto: )

Democratische controle 5G op tijd?

'Internationaal rijst de vraag om kwetsbaren te beschermen'

Simon Dijk

Terwijl in ruim 70 gemeenten vraagtekens gesteld zijn bij de gezondheidsrisico's van 5G, introduceert Telecomprovider Vodafone Ziggo dit snelle internet. Sinds 28 april staat ook in Culemborg '5G' aan, zoals op een plattegrond van de provider staat vermeld.

Culemborg - Dit kan zonder nieuwe vergunning, door met 5G technologie gebruik te maken van de frequenties van 4G en bestaande antennes. Hogere snelheden worden nog nauwelijks gehaald, toch maakt het Culemborgs 5Gcollectief bezwaar. Want veiligheid, transparantie en democratie moeten wel goed geborgd zijn.

Vragen

In een reactie stelt communicatie medewerker Monique Beukers-van der Lande: "Het besluit van het College is glashelder: de gemeente werkt vooralsnog niet mee aan de uitrol van 5G in Culemborg tot het moment waarop antwoorden voorhanden zijn op een groot aantal vragen en aan een aantal randvoorwaarden is voldaan."

Daarbij beveelt de landelijke Gezondheidsraad aan om de gezondheidseffecten nader te onderzoeken. Dit gebeurt echter pas als 5G wordt ingevoerd. Dat kan nadat in de zomer de nieuwe frequenties worden geveild. Er zal een netwerk van kleine antennes aan lantarenpalenen bushokjes ontstaan. Met naar verwachting van het 5G collectief serieuze gezondheidsgevolgen.

Omstreden

Internationaal rijst de vraag om kwetsbaren, zoals kinderen, uit voorzorg te beschermen. De huidige richtlijnen zijn uit 1998 en omstreden. Zo kijken deze naar opwarming, terwijl ook de biologische effecten meegenomen zouden moeten worden. Daarom zijn in landen als Frankrijk, Oostenrijk en Spanje de frequentie veilingen uitgesteld. Brussel, Zwitserland, 150 Italiaanse en individuele Nederlandse gemeenten zetten de uitrol stop tezamen met een oproep om onafhankelijk onderzoek.

Corona

Het Culemborgs 5G Collectief trekt bij de actuele ontwikkelingen niet direct de link naar Corona. Wel verwijzen zij naar naar peer reviewed (getoetste) publicaties die aantonen dat straling van mobieltjes, wifi en slimme apparaten de weerstand aantast waardoor virussen mogelijk meer kans zouden kunnen krijgen. Het is ook bekend dat virussen gevoelig zijn voor straling, maar onderzoek naar de manier waarop 4G of 5G virussen beïnvloedt ontbreekt. We zien ook dat er gebieden zijn waar wel Corona is, maar geen 5G. Er ligt dus een 5G kluwe op tafel. Daar moet eerst helderheid in komen. Het collectief neemt natuurlijk afstand van het in brand steken van zendmasten. Jobse: "Hierdoor worden tegengeluiden gelijkgesteld met complotdenken. En dat is slecht voor de discussie."

Lees ook

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden