Logo culemborgsecourant.nl


Rick Snel, beheerder van de Foto en videogroep Culemborg op Facebook, kiekte deze prachtige magnolia met verhaal. (foto: Rick Snel)
Rick Snel, beheerder van de Foto en videogroep Culemborg op Facebook, kiekte deze prachtige magnolia met verhaal. (foto: Rick Snel) (Foto: Rick Snel)

Fotogenieke magnolia

Was het toeval of toch niet? In de Culemborgse ‘foto en videogroep Culemborg’ op facebook, zag ik een foto van de fotogenieke magnolia op het voormalig kasteelterrein. Vanaf de Slotstraat prachtig geschoten door Rick Snel.

door Simon Dijk

Culemborg - Een herinnering aan een aparte gebeurtenis op het kasteelterrein, kwam daarbij bij mij boven. In 2004 aldaar opgetekend door mede amateurarcheoloog Bas Smorenburg uit de mond van de toen 86-jarige Piet van der Straten. Tot 1976 bestierde hij bloemisterij… Corona op Markt 18.

Herstellende

"In mei 1936 zat ik in de tuin van de Spoor’s Mosterdfabriek heerlijk uit te rusten. Achter ’t kantoor, nu Drostehuis aan de Slotstraat. Ik was herstellende van een longziekte.

Kasteeltuin

Het was zonnig die dag en ik keek uit over de prachtige kasteeltuin. Over een plank, die daar ter plaatse over de smalle slotgracht lag, liepen de tuinman en achter hem de oude Van den Abeelen. De familie had ’t gedeelte van de kasteeltuin met de theekoepel in bezit. Plotseling viel de ruim 80-jarige voorover, probeerde nog steun te vinden op de rug van tuinman Boender, en viel neer in het groen.

Dokter

Terwijl de tuinman dokter Bongaerts aan de Herenstraat ging halen, hield ik de wacht. Het duurde en duurde voordat de dokter met zijn koffertje verscheen. Die trof de overleden Van den Abeelen aan, handen gevouwen, in een prachtige krans van magnolia’s."

Bijdrage

De hier beschreven “oude Van den Abeelen” (Johannes Karel, 1855-1938) was kleinzoon van Johannes Karel van den Abeelen (1794-1869), boekenverkoper op de Markt te Culemborg.

Belangrijke bijdrage

Tot 1870 leverde deze laatste een belangrijke bijdrage aan het op orde brengen van het archief van de graven en heren van Culemborg.

Mooie verhalen

In de Kasteeltuin zijn meer mooie verhalen te vinden, maar de opening van de tuin en de tentoonstelling van archeologische vondsten zijn nog even uitgesteld. Lees alvast meer op www.kasteeltuinculemborg.nl

kasteeltuinculemborg.nl

Lees ook

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden