Logo culemborgsecourant.nl


Foto: Marijke Bresser

Culemborgs Liedboek 'In wolken uitgesneden'

Culemborg - Culemborg heeft veel culturele kwaliteiten. De laatste jaren zijn de dichterlijke talenten bijna niet meer te tellen. René van Loenen (Hilversum 1950) is langzamerhand de ‘éminence grise’ met een indrukwekkende reeks poëziebundels op zijn naam. 

Al enige tientallen jaren dicht hij over de meest uiteenlopende onderwerpen. Zijn Culemborgse gedichtenwandelingen aan de hand van Franciscus, Barbara en het jongetje met de driewieler zijn fameus. 

Ook zijn liefde voor eilanden bij voorkeur met Keltische inslag levert materiaal. Hij vindt waar hij maar rondkijkt zijn onderwerpen. Vanzelfsprekend was hij de eerste stadsdichter van Culemborg. Minderbekend: zijn liedteksten. Decennialang schrijft van Loenen liederen voor de zingende kerkelijke gemeente. 

Eerst de voor de Grote of Barbarakerk maar al snel voor heel Nederland. Zijn liederen zijn opgenomen in de belangrijkste liedbundels van verschillende kerken. Ook zijn ze vertaald in het Duits. Mede ter gelegenheid van zijn 70e verjaardag heeft de lieddichter uit honderden teksten zijn mooiste liederen gekozen. 

71 verzen om te zingen. Met een handreiking voor de melodie, regelmatig gecomponeerd door Marijn Slappendel, cantor/organist van de Barbarakerkgemeente. Het is een zeer gevarieerde bundel die van groot belang is voor zingend kerkelijk Nederland. Een verrassend element: de 17 schilderijen van Jeltje Hoogenkamp. 

De eigenzinnige kunstenaar trok een opvallend spoor door de geschiedenis van het kerklied. Ze liet zich inspireren door beroemde liederen van 500 jaar v. C. tot de dag van vandaag. Culemborgse kerkliederen tegen het decor van de grote wereldgezangen. Een feestelijke presentatie laat door de bijzondere omstandigheden nog op zich wachten. 

Het prachtig vormgegeven boek is uitgegeven bij Buijten & Schipperheijn in samenwerking met de Roos van Culemborg. Prijs: 18,95 euro en nu te verkrijgen bij de boekhandel.

Lees ook

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden