Logo culemborgsecourant.nl


Vlnr: initiatiefnemers Diana Rubinger, Conny de Laat en Marieke Mouwe met hun logo.
Vlnr: initiatiefnemers Diana Rubinger, Conny de Laat en Marieke Mouwe met hun logo. (Foto: )

Facebook: Culemborgers helpen elkaar!

'We merken dat het initiatief aanstekelijk werkt'

Eric Jansen

De uitbraak van het Coronavirus trekt een zware wissel op Nederland. Juist in moeilijke tijden kunnen mooie initiatieven ontstaan, zoals de Facebookpagina ‘Culemborgs helpen elkaar’. Een gesprek met de initiatiefnemers.

culemborg - Diana Rubinger keek op tv naar het nieuws over Corona, waarbij ze zich machteloos voelde en iets wilde gaan doen. Zo ontstond het idee een Facebookpagina te openen om mensen die hulp vragen en hulp aanbieden bij elkaar te brengen. Marieke Mouwe en Conny de Laat sloten zich bij het initiatief aan, wat nu dagelijks explosief groeit.

Via drie manieren kunnen mensen met elkaar in contact komen. Naast de Facebookpagina zijn in supermarkten posters opgehangen waarin vragers en aanbieders zich kenbaar kunnen maken. In bijgevoegde bakjes kunnen mensen hun vraag om hulp of hulpaanbod schriftelijk deponeren. Daarnaast kunnen mensen mailen, nu er ook een mailadres is geopend door de initiatiefnemers.

Rubinger: "Ik hoefde niet veel te doen om de Facebookpagina zo snel te laten groeien. Meer dan 1100 mensen zijn al lid geworden sinds het gestart is op 16 maart; het gaat bijna vanzelf."

Marieke Mouwe: "Mensen willen nu graag wat doen voor anderen. Zo hebben kinderen tekeningen en knutselwerkjes gemaakt voor bewoners van de Elisabethof, die geen bezoekers meer mogen ontvangen. De tekeningen zijn in de brievenbus gestopt. Iemand heeft aangeboden eten te koken voor een ander. Restaurants hebben gemeld voedsel over te hebben voor mensen die dat willen."

Concrete resultaten zijn ook al behaald. Een Culemborger die graag af en toe gebeld wilde worden, kreeg van twee mensen het aanbod dat dit ook gaat gebeuren. Voor kinderen die momenteel geen verjaardagsfeestje meer kunnen vieren, worden verjaardagskaarten opgestuurd door anderen. De vraag van een oudere vrouw om boodschappen te doen, is ook al door twee Culemborgers opgepakt.

Er is ook samenwerking met ELK-Welzijn, die de specifieke hulpvragen van oudere Culemborgers beter in kaart heeft en die kan doorgeven. De Facebookpagina is er echter voor alle leeftijden.

Conny de Laat: "We maken de mensen er op 'Culemborgers helpen elkaar' wel op attent dat we werken volgens de richtlijnen van het RIVM. Ook wordt gelet op privacy: adressen en telefoonnummers dienen uitgewisseld te worden via persoonlijke berichten, in plaats van voor iedereen zichtbaar op de site. We merken dat het initiatief aanstekelijk werkt; het mooiste in mensen komt boven."

Het idee dat de Facebookpagina blijft bestaan -ook als het Corona-virus bedwongen is- staat de drie dames wel aan. Vraag en aanbod zouden ook voor mensen die bijvoorbeeld slecht ter been of eenzaam zijn, belangrijk kunnen blijven. "Maar als het Corona-virus voorbij is gaan we eerst gedrieën taart eten", zegt de Laat.

Facebookpagina: “Culemborgers helpen elkaar”

Mailadres: Culemborgershelpenelkaar@gmail.com

Lees ook

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden