Logo culemborgsecourant.nl

Ook Elisabeth Museum gesloten

CULEMBORG – Er was een groot voorprogramma gemaakt met vele toespraken in de Lutherse Kerk, waarvoor veel belangstelling was, maar het coronavirus gooide roet in het eten. Het werd afgelast, zo ook de expositie “Schuilen – onderduik in Culemborg 40-45”

is pas na 6 april in het museum Elisabeth Weeshuis te bezichtigen en dan tot 1 november. Dit in het kader van Nederland 75 jaar vrijheid. Toch willen we wat vrij geven van het weeshuismuseum over de tentoonstelling over de onderduik in Culemborg. Zo zaten de joodse familie Van Spier (ouders met dochter en zoon) en juffrouw Wijnbergen bij smederij Heij ondergedoken. Als schuilplaats diende een ruimte naast de schoorsteen. Vader, moeder en dochter Van Spier gingen naderhand naar juffrouw Kap. Zij had een goed verborgen schuilplaats. Boven een deur zat een luik achter een schilderij. Bij onraad ging het schilderij opzij en kropen de onderduikers tussen plafond en vloer. De tentoonstelling toont onder meer een reconstructie van de onderduikadressen.

In het centrum van de expositieruimte staat een luchtfoto van Culemborg uit 1945 gemarkeerd met oranje vlaggetjes. De onderduikadressen die plaats vonden onder de neus van de nazi’s wordt duidelijk door zwarte vlaggetjes op de kaart, die de huizen aanduiden waar de Duitse bezetter was ingekwartierd, welke het risico voor de onderduikers vormden. Zeker 100 personen werden op deze onderduikadressen in leven gehouden.

Verder vinden diverse activiteiten, waaronder een puzzelroute voor kinderen vanaf 10 jaar.

Helaas, men kan als het goed is de expositie na 6 april bezoeken en de komende maanden daarna een kijkje te gaan nemen in het Weeshuis. Iedereen is dan van harte welkom, maar houdt de kranten in de gaten wanneer het RIVM toestemming geeft om alles weer open te stellen.

Lees ook

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden