Logo culemborgsecourant.nl


Burgemeester Gerdo van Grootheest was ook bij de speeddate. Éen erg betrokken iemand', aldus de moeder van de kinderburgemeester.
Burgemeester Gerdo van Grootheest was ook bij de speeddate. Éen erg betrokken iemand', aldus de moeder van de kinderburgemeester.

'Een leuk idee, maar het moet rijpen'

Wie verkozen wordt tot kinderburgemeester -en dat is voor een half jaar- heeft min of meer de plicht een mooi project uit te voeren. En wat opvalt, is dat die projecten nooit in het kader van eigen belang worden bedacht en uitgevoerd. Menige volwassene zou ervan kunnen leren.

Evert Scheffer

CULEMBORG - Een leuk project bedenken als je kinderburgemeester bent, is nou niet gelijk de makkelijkste taak. Santiago Saija, de huidige kinderburgemeester van Culemborg, koos niet voor een doel waar hij zelf beter van zou kunnen worden, dacht niet aan een speeltuin of een onderwerp wat leeftijdgerelateerd logisch zou zijn. Hij koos voor een manier om 'bonus opa's en oma's' in contact te brengen met kinderen van zijn leeftijd die geen opa of oma meer hebben. En het mes zou aan vele kanten snijden, was de gedachte. Opa's en oma's die eenzaam zijn en waar dan een 'bonus-kleinkind' op visite zou kunnen; een kind dat een opa en/of oma moet missen, die op deze manier tòch een opa of oma zou kunnen bezoeken. Hoe leuk zou het zijn, om daar vaart in te brengen? Hiermee was de speeddatemiddag in restaurant De Ontmoeting bij BonVie geboren. Een superleuk idee, noemt Santiago's moeder het -en dat was het ook- alhoewel de belangstelling even meer had kunnen zijn.

Even rijpen

De échte burgemeester van Culemborg, Gerdo van Grootheest, omschreef het anders: ''Ik heb ook wel een leuke ideeën die soms niet gelijk een enorm succes zijn, maar dan moeten ze even rijpen." En dat is ook met de speeddatemiddag van de bonus opa's en oma's: Het is erg nieuw, het moet even wennen! Er waren potentiële opa's en oma's en kinderen die belangstelling hadden. En er zijn inderdaad ook matches tot stand gekomen. Maar het had nog veel meer kunnen zijn. Wellicht komt dat de tweede keer, want zowel de kinderburgemeester als zijn moeder, zijn van plan om nog weer een keer een speeddatemiddag op poten te zetten. Met hetzelfde doel, maar in een aangepaste versie en op een iets meer handige locatie.

Eenzaamheid

Toen eenmaal bekend was, dat Santiago een speeddatemiddag zou houden voor bonus opa's en oma's stroomde zijn instagram- en facebookaccount vol, vertelt zijn moeder. Er bleek veel belangstelling voor en behoefte aan te zijn. De reacties waren erg positief en overweldigend. 'Wat er beter zou kunnen in vergelijk met deze eerste keer, is dat we het niet meer speeddatemiddag noemen. Veel ouderen weten wellicht niet wat dat is. Ontmoetingsmiddag zou beter zijn wellicht. Ook over een beter locatie gaat worden nagedacht. Hoewel er totaal geen drempel was, is het wellicht voor ouderen toch moeilijk te erkennen dat ze eenzaam zijn. Maar voor een volgende keer: Ouderen en jeugd, kom allemaal. Het initiatief was en is geweldig!!

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden