Logo culemborgsecourant.nl


Op 27 januari zijn bij het tijdelijk monument ‘Levenslicht’ de Culemborgse slachtoffers van de Holocaust herdacht. (foto: Tanja Moody)
Op 27 januari zijn bij het tijdelijk monument ‘Levenslicht’ de Culemborgse slachtoffers van de Holocaust herdacht. (foto: Tanja Moody) (Foto: Tanja Moody)

'Leven in vrijheid is heel bijzonder'

In 2020 viert Culemborg met tal van activiteiten dat het 75 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog is beëindigd. "Zo lang leven zonder oorlog is nog niet eerder voorgekomen. Je zou eraan kunnen wennen. Dat het eigenlijk heel normaal is", waarschuwt burgemeester Gerdo van Grootheest. ''75 jaar leven in vrijheid is heel bijzonder!"

Tanja Moody

Culemborg - Na de oorlog zijn vele generaties in vrijheid opgegroeid. "Dat je een mening mag hebben, je vrij kan uiten en je als groep niet wordt uitgesloten. Iets dat wèl gebeurde in die vreselijke periode tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarom vinden we het belangrijk om er goed bij stil te staan. Enerzijds om te vieren en anderzijds om ons er bewust van te zijn, hoe belangrijk vrijheid is en hoe mooi en fantastisch het is dat we in vrijheid met elkaar kunnen leven!"
Op het programma staan onder andere lezingen, concerten, theatervoorstellingen, tentoonstellingen, een filmmarathon, thema-wandelingen en een bevrijdingsmaaltijd. ''Op tal van manieren wordt er in Culemborg aandacht aan besteed. De gemeente faciliteert en wat ik erg leuk vind, is dat bestaande organisaties het hebben aangegrepen om allerlei mooie activiteiten neer te zetten. Dat is een enorm compliment aan de stad en de initiatiefnemers."

Wat mogen de inwoners verwachten? De burgemeester haalt enkele voorbeelden uit de concept-programmering. De Volksuniversiteit pakt uit met historische lezingen: de Jodenvervolging en een andere over historische gebeurtenissen in deze regio. "Verder gaan we aan de slag met Sky of Hope", vervolgt de burgemeester. "Veel mensen weten dat niet, maar het Rivierengebied is een jaar lang frontlinie geweest. Het zuiden was al bevrijd, het noorden nog niet. Precies hier lag het front. Er is heftig gevochten. Vandaar dat bijvoorbeeld Tiel zwaar onder vuur heeft gelegen. In deze streek zijn relatief veel vliegtuigen neergestort. Ook in Culemborg. Een aantal Britse vliegers ligt op het kerkhof begraven. We hopen dat het lukt om de nabestaanden naar Culemborg te halen."

Op 5 mei is de bevrijdingsmaaltijd, een nieuwe traditie die vorig jaar begon. ''Ik hoop op mooie ontmoetingen tussen allerlei verschillende mensen. Een lange tafel waar iedereen kan aanschuiven, om met elkaar te vieren dat we in vrijheid leven." Speciaal voor de brede scholen speelt Eric Borrias de voorstelling 'Mijn pop huilt 's nachts'. Negen van de 13 basisscholen hebben al toegezegd. In maart beginnen de speciale lesprogramma's voor het voortgezet onderwijs. De Roos doet mee met de manifestatie 'Vliegend Vrij'. Theater De Fransche School organiseert een filmmarathon met allemaal films over de Tweede Wereldoorlog. De Culemborgse veteranen bieden helpende handen op diverse manieren. Hoe krijgen de mensen te horen over de activiteiten? "De achterban wordt via de gebruikelijke (social) media kanalen geïnformeerd. Je kan het als inwoner van de stad eigenlijk niet missen!''

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden