Logo culemborgsecourant.nl


Op 23 februari treedt Ana Holwerda op met The Zimmies in de Culemborgse synagoge. (foto: Harmen Holwerda)
Op 23 februari treedt Ana Holwerda op met The Zimmies in de Culemborgse synagoge. (foto: Harmen Holwerda) (Foto: Harmen Holwerda)

'Goed op elkaar letten bij a-capella'

Op 23 februari treedt Ana Holwerda op met The Zimmies in de Culemborgse synagoge. De pas zeventienjarige scholiere heeft meerdere muzikale talenten en zet die momenteel breed in.

Eric Jansen

Culemborg - Ana zong als klein kind al en groeide op in een gezin waar iedereen een muziekinstrument speelt. Zeven jaar geleden begon ze met dwarsfluitlessen. Ze speelt inmiddels alweer jaren samen met ruim vijftig andere muzikanten in het Middenorkest van harmonie 'Pieter Aafjes', dat ook concerten geeft.

Twee jaar geleden deed ze auditie voor de Culemborgse a-capella groep 'Neighbours'. De groep bestaat uit een inmiddels hechte groep jongeren. Ze zingen vooral eigen arrangementen en bewerkingen van pop- en lichte-muzieknummers van de Amerikaanse groep Pentatonix. Naast het jaarlijkse winter- en zomerconcert in de Gelderlandfabriek, wordt er vaker opgetreden. Hoe spannend Ana het ook destijds vond om auditie te doen, hoe leuker repeteren en optreden inmiddels is met 'Neighbours'. Het goed op elkaar letten en luisteren tijdens de zang is erg belangrijk bij a-capella en vindt ze "vet".

Dylan

[Vader (en voormalig stadsdichter) Harmen Holwerda is al heel lang fan van Bob Dylan. Ana vertelt hoe ze van kleins af aan diens muziek thuis hoorde, maar zij en haar zussen vonden het niet mooi door met name Dylans karakteristieke stem. Pas toen Harmen in de Dylan-vertolkingsgroep 'The Zimmies' ging spelen, wekte de muziek haar aandacht.

Meezingen

In 2018 mocht ze een keer als achtergrondzangeres meezingen met The Zimmies. Ana is sindsdien al vaker gevraagd mee te spelen met de gelegenheidsband en steeds meer gaan houden van Dylans werk. Ana: "Onze gezamenlijke liefde voor de nummers van Dylan is mooi en we kunnen ze op onze eigen wijze laten horen aan het publiek." Tijdens het optreden van 23 februari zal ze het merendeel van de songs voor haar rekening nemen, naast Zimmies-zanger Harm Peter Smilde. ER zullen ook songs van U2 en Adèle te horen zijn.

Dans

Behalve deze activiteiten doet Ana ook nog aan moderne dans en zit ze in 6 VWO. Naast dat ze misschien te bescheiden is over haar talent, is ze ook perfectionistisch. Ambities om professioneel verder te gaan in de muziek, door bijvoorbeeld aan het conservatorium te gaan studeren, zijn er daarom nu niet: "Het zijn heel uiteenlopende stijlen die ik beoefen en die variatie vind ik op dit moment goed. Als ik professioneel met muziek zou verder gaan, komt er misschien teveel druk op te liggen. Sommige dingen moet je als hobby houden om het leuk te blijven vinden!"

Optreden

Het optreden van Ana en The Zimmies is op zondag 23 februari in de Synagoge, Jodenkerkstraat 1, aanvang 13.30 uur.

Meer berichten