Logo culemborgsecourant.nl


Docente Nelske Verbaas: "Ook al ken je maar een beetje Japans, het helpt om in contact te komen met de Japanners en hun cultuur te begrijpen."
Docente Nelske Verbaas: "Ook al ken je maar een beetje Japans, het helpt om in contact te komen met de Japanners en hun cultuur te begrijpen." (Foto: Karel van Koppen)

'Beetje Japans wordt al gewaardeerd'

Onder de vlag van Volksuniversiteit West Betuwe (VUWB) geeft Nelske Verbaas (35) vanaf vrijdag 6 maart een introductiecursus Japans in het Elisabeth Weeshuis in Culemborg. De cursus eindigt half mei. Mooi op tijd voor vakantiegangers en voor mensen die naar de Olympische Spelen gaan. "Zelfs als je maar een beetje Japans spreekt, wordt dat al enorm gewaardeerd."

Karel van Koppen

West-Betuwe - Nelske is Japans gaan studeren omdat zij gegrepen werd door de Japanse taal, geschiedenis en cultuur. Ze ging daarvoor naar de Hogeschool Zuyd in Maastricht, studeerde ook aan de Nanzan University in Nagoya en liep stage in Osaka en Kobe. "De beste manier om een taal te leren is je erin onder te dompelen. Dat kan natuurlijk het beste in het land zelf. Je moet wel." In Nederland heeft zij twee jaar gewerkt op de afdeling Pers, Cultuur en Voorlichting van de Japanse Ambassade.

Nelske merkt dat er steeds meer belangstelling ontstaat voor Japans. "Jongeren komen met Japans in aanraking door animatiefilms (anime), stripverhalen (manga) en popmuziek. Denk bijvoorbeeld aan Studio Ghibli of Pokémon. Steeds meer mensen gaan op vakantie naar Japan. En vergeet de sushi-restaurants niet." Nelske ziet ook dat de zakelijke contacten met Japan toenemen. "Er is een speciale Kamer van Koophandel voor zaken doen met Japan." Er zijn al verschillende volksuniversiteiten waar Japans wordt gegeven. Inmiddels hebben zich ook mensen aangemeld voor haar cursus in Culemborg.

Nelske's doel is de cursisten de eerste beginselen van het Japans bij te brengen. "Het helpt al om met mensen in contact te komen als je een paar zinnen kunt zeggen." Om een gesprek te kunnen voeren, is meer tijd nodig dan de 10 lessen van de cursus.

Iedereen die meer wil weten over de cursus kan via de site contact opnemen met Nelske. Dat is nieuw. Ook administratie en betaling gaan zonder tussenkomst van de Volksuniversiteit. Die zorgt wel voor de website, publiciteit en cursusruimtes en voor het onderlinge contact van docenten. Voorzitter Ruud van den Bos. "De Volksuniversiteit wil zoveel mogelijk mensen in de regio de kans bieden cursussen te volgen. Daarom willen we graag dat de prijzen laag blijven. We krijgen geen subsidie, dus dat vraagt om een slimme manier van organiseren. Met de vernieuwde kleine en wendbare organisatie kunnen we aan deze doelstelling blijven voldoen.".

Nelske heeft in eerste instantie gesproken met Marijke van Bergen, docente Engels bij VUWB en als vrijwilliger contactpersoon voor de docenten. "De Volksuniversiteit heeft al jarenlang cursussen in diverse talen, maar nog geen Japans. Nelske heeft een proefles gegeven en iedereen was enthousiast. Belangstellenden kunnen met Nelske bekijken of de cursus aansluit bij wat zij willen."

Voor meer informatie zie www.vuwestbetuwe.nl/talen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden