Logo culemborgsecourant.nl


"Het gaat bij ons niet om de prijs maar om de toegevoegde waarde. Klanten komen gericht bij ons kopen. Achter iedere aankoop zit een verhaal'.'
"Het gaat bij ons niet om de prijs maar om de toegevoegde waarde. Klanten komen gericht bij ons kopen. Achter iedere aankoop zit een verhaal'.' (Foto: )

'Het is een feest de achterflap te lezen'

De tijd dat er op koopavond vier medewerkers achter de kassa van de boekwinkel stonden is al lang voorbij. Zijn de papieren krant en het geschreven boek achterhaald? "Zeker niet", zegt Gerard Tomey van de gelijknamige boekwinkel. ''Langzamerhand een beetje misschien, maar ik zie nog heel erg veel mensen lezen''.

Evert Scheffer

CULEMBORG - Een dezer dagen gaat bij Boekhandel Tomey het miljoenste boek over de toonbank. Wanneer? "Ik weet het niet helemaal precies", licht Gerard Tomey, de eigenaar van de zaak toe. 'De Roos van Culemborg', een organisatie die van alles en nog wat organiseert op het vlak van kunst en gedichten, kwam een poosje geleden met de vraag hoeveel boeken Gerard Tomey in het 35- jarig bestaan van zaak had verkocht. Dat stemde tot nadenken en rekenen, met als conclusie dat het miljoenste boek binnenkort over de toonbank gaat. Waarna 'De Roos van Culemborg' daar -voor maart- een hele mooie avond in De Fransche School voor zag, waar poëzie én dat ene boek centraal zullen staan. Een feestje, omdat men blij is dat de boekhandel er in Culemborg is. "Ik word verrast", zegt Tomey, "maar ik weet nog niet hoe en waarmee. Een avond vol poëzie en anekdotes, zoiets''.

Andere tijden

Eén miljoen boeken klinkt als bizar veel, en dat is het natuurlijk ook, maar ze zijn niet allemaal letterlijk in de winkel over de toonbank gegaan. ''De toonbank heeft altijd een grote rol gespeeld, maar email en internet (de boekhandel heeft twee websites) ook. En dan hebben we ook de palletwagen nog! In de jaren '80/'90 kochten leerlingen van de middelbare school hun boeken bij de boekhandel. Nu is dat allemaal anders. In die jaren kwam de boeken met pallets vol tegelijk naar de winkel'', vertelt Gerard Tomey. ''We stonden in die tijd met vier medewerkers achter de kassa af te rekenen''. Daarnaast was, en is, er nog de Margriet Winterfair waar boekhandel Tomey al jaren dé vaste boekverkoper is. De tijden zijn allemaal anders geworden, maar gelezen wordt er zeker nog!

Passie

Het Centraal Boekhuis heeft 104.000 leverbare titels en per jaar komen er 20.000 nieuwe titels bij. Waar Gerard Tomey een keus uit moet maken. "Of ik alles weet op boeken- en schrijversvlak? Wel veel na 35 jaar, maar echt niet alles hoor'', zegt Tomey. "Het is nog wel steeds een feest om boeken uit te zoeken en de achterflap te lezen. Puur genieten, elke keer weer. De eerste tien boeken uit de top 60 van het CPNB lees ik altijd, dat moet gewoon." En verder? Altijd de synopsis bij bestellen, wat meer als ze binnenkomen toch wel vaak nòg meer als ze in de winkel liggen. Boeken zijn een feest tegenwoordig: je hebt ze al met geurpagina's, 3D plaatjes, noem maar op. Gepassioneerd en enthousiast: Gerard Tomey is het al 35 jaar als het om boeken gaat!

Meer berichten