Logo culemborgsecourant.nl


Leerlingen maken een stop motion filmpje met een duurzame boodschap
Leerlingen maken een stop motion filmpje met een duurzame boodschap (Foto: Clementine van de Burg)

Leerlingen aan de slag met duurzame boodschap

Culemborg - Hoe breng je thema’s als duurzaamheid en klimaatverandering op een aansprekende manier onder de aandacht van leerlingen van het voortgezet onderwijs?

Op 27 en 29 januari zijn er tijdens de projectdagen op het KWC in Culemborg de hele dag gastlessen gegeven aan 2e en 3e jaars leerlingen van het VMBO. Het lesprogramma Don’t Waste My World behandelde de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN op een voor de leerlingen toegankelijke manier. Met subsidie van de Europese Unie doen dit schooljaar 8 VMBO scholen mee in de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland. Doel is bewustwording te creëren bij Europese burgers, waarvoor het Europese programma FRAME, VOICE, REPORT is opgericht.

De leerlingen kregen een gevarieerd aanbod waarbij de theorie met de praktijk werd gecombineerd. Learning by doing is het uitgangspunt. Op de milieustraat van AVRI werd voorlichting gegeven over afval scheiden en recycling. Thema’s als klimaatverandering en de plastic soep werden behandeld vanuit een wereldwijd perspectief. De leerlingen kregen ook films te zien over de situatie in ontwikkelingslanden die minder rooskleurig is dan die van westerse landen. In deze landen ontbreekt het aan middelen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Een gastspreker uit Burkina Faso (West Afrika) die speciaal voor het programma over was gekomen kon de leerlingen direct uitleg geven over de situatie daar.

Goed geïnformeerd konden de leerlingen vervolgens zelf aan de slag met het ontwerpen van een stop motion filmpje met een duurzame boodschap. Uit de zelf gemaakte filmpjes bleek duidelijk dat het thema ook leeft bij hen. Vervuiling en verdere opwarming van de aarde moet stoppen luidde de boodschap over het algemeen.

Het programma Don’t Waste My World biedt zowel voor het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs lessen aan in duurzaamheidseducatie. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen via de website www.dontwastemyworld.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden