Logo culemborgsecourant.nl

Holocaustmonument Levenslicht onthuld bij Elisabeth Weeshuis

Culemborg - Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Ook wordt er uitgebreid aandacht gegeven aan de Holocaustslachtoffers uit Culemborg. Hiervoor is het
tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht geplaatst bij het Elisabeth Weeshuis.

Burgemeester G. van Grootheest zal op 27 januari om 19.15 uur tijdens een korte bijeenkomst stil staan bij de wereldwijde Holocaust Herdenking bij het Weeshuis. Het monument in Culemborg maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit Culemborg zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en
vermoord.

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Locatie
Van 22 januari tot en met 02 februari 2020 is Levenslicht te bezoeken op het voorplein van het Elisabeth Weeshuis. Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker en is daarom van dinsdag tot en met zondag van 17.00 uur tot 20.00 uur te bezoeken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden