Logo culemborgsecourant.nl


Foto:

'Samen naar een oprecht vrije stad en vrij 2020!'

Culemborg - 'In Culemborg mag je zijn wie je bent' en 'Leven in een vrij land, in een vrije stad, is in mijn beleving alleen mogelijk door het verschil te omarmen' en 'Je hebt het recht je eigen mening te verdedigen, maar niet het recht een ander jouw mening op te leggen of hen de ruimte te ontnemen.' Mooie woorden uit de indrukwekkende speech van burgemeester Gerdo van Grootheest tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op 11 januari.

Tanja Moody

Alle Culemborgers ontvingen een persoonlijke uitnodiging via een Vrijbrief. Gelukkig kwamen ze niet allemaal opdraven, maar de stadszaal was bomvol. Ook met veel inwoners, bijvoorbeeld Eveline Maas, die werd geraakt door de authentieke stijl van de uitnodiging.

De nieuwe Culemborger kon het initiatief erg waarderen: ''Het maakt duidelijk dat de gemeente persoonlijk contact met de Culemborgers belangrijk vindt."

Grootse daden

In de speech keek burgemeester Gerdo van Grootheest terug op een mooi en succesvol 2019. Culemborg als kleine stad met grootse daden. Resulterend in een aantrekkelijke woonstad: de snelst groeiende in het hele Rivierengebied. Met een goed onderwijs- en cultuuraanbod van hoog niveau, resulterend in bijzondere prijzen voor ondernemers en organisaties. Zo won Gispen de Dutch Design Award, is Culemborg Blues verkozen tot het beste Europese Blues Festival 2019 en mocht de Julianaschool een prijs voor speciaal onderwijs in ontvangst nemen. ''Culemborg is een Vrijstad om trots op te zijn", aldus Van Grootheest.

Vrijheid

Vrijheid was het centrale thema. "Wij zijn gastvrij, een vrijhaven; al eeuwenlang vinden mensen van overal ter wereld een thuis in onze stad. Wij zijn vrijzinnig. In Culemborg is ruimte voor vele meningen, geloven en opvattingen. Hier mag je zijn wie je bent." Een vrijheid die niet vanzelfsprekend is. "Op 7 mei is het precies 75 jaar geleden dat Canadese soldaten Culemborg hebben bevrijd. In 2020 leven wij 75 jaar in vrijheid. Maar hoe gaan we anno 2020 om met vrijheid? Hoe benaderen wij elkaar, met alle verschillen, met een uitgestoken hand of met een opgestoken middelvinger?''

Discussies

Refererend naar de (sociale) media discussies: ''Trek je niet alleen terug in groepen van gelijkgestemden, maar wees ook bereid je te verplaatsen in de positie van een ander''. En tenslotte: ''We eren onze bevrijders door de vrijheid te omarmen, door de vrijheid te vieren en de ander zijn of haar vrijheid te gunnen en te verdedigen. Al die unieke bijna 29.000 Culemborgers vormen samen deze trotse stad. Samen op naar een oprecht vrije stad en vrij 2020!"

Meer berichten