Logo culemborgsecourant.nl


Arja Stam  links op de foto met haar Leif de Leeuw band. (foto: Josef Leitner)
Arja Stam links op de foto met haar Leif de Leeuw band. (foto: Josef Leitner) (Foto: Josef Leitner )

Betuws Rock sprookje met Arja Stam

Geldermalsen - In de jaren zeventig waren bandjes met veel optredens in de Betuwe nog heel gewoon. Er waren plenty plekken waar opkomende bandjes met eigen repertoire konden spelen. In Tiel was er het legendarische Tielse muziekcafé de Zoo van Wil Snijders, en in de regio de jongerencentra in Opheusden, Kesteren, Meteren, Buren en Leerdam. Eind jaren tachtig kwam de bandjeswedstrijd 'De Parel van de Betuwe' er ook nog bij.

door Jan Woldberg

Over die tijd en het nu, een gesprek met Arja Stam. In die begintijd werd ze samen met haar vriend Adrie meegezogen in de wereld van de rock. Dat kwam vooral door haar broer Dick, die met zijn band de 'Dirty White boys' aan de weg timmerde en voor Arja de opstap was naar haar eigen boekingsbureau.

Parel van de Betuwe

Stam over de Parel van de Betuwe: "De Parel werd een begrip in de regio en ik was een liefhebber van de band waar mijn boer Dick in speelde met de onnavolgbare en onvoorspelbare Jan Palthe op gitaar."

In een onbewaakt moment heb ik gezegd dat het een makkie zou zijn om deze Dirty White boys aan optredens te kunnen helpen."

Achteraf makkelijker gezegd dan gedaan, want zij moest letterlijk met cassettebandjes de boer op. Stam: "Ik heb mogelijk de gunfactor want al snel moesten de mannen elke week aan de bak, en kregen ook andere bands er lucht van ,de telefoon stond niet stil, en toen begon het echt ."

Rock B&B

Binnen de kortste keren had Stam haar eigen D.D.A-boekingsbureau . En vanaf 2000 kon ze haar eigen broek ophouden. De cassettebandjes werden ingeruild voor een verzamel-cd waar lokale bands op stonden.

Dat D.D.A steeds professioneler werd drong ook door in de internationale muziekscene. Artiesten zoals Tony Spinner van Toto, Sony Hunt, Ian Parker en Josh Smith werden kind aan huis in Geldermalsen, en het huis van Arja werd hun uitvalsbasis naar optredens door heel Europa. Stam: "De mannen sliepen bij ons, Adrie en ik zorgden ook voor het eten en runden de eerste Rock B&B in Geldermalsen."

'Vrienden voor het leven'

"Deze Internationale bands komen nog regelmatig voorbij ,Toch ligt mijn focus momenteel op de Leif de Leeuwband. Deze mannen dienden zich bij mij aan en ik werd meteen fan. Dat is wel lastig, als manager moet je ook kritisch kunnen zijn", vertelt ze.

Als je twintig dagen met de mannen in een busje door Europa gaat toeren gaat de band of uit elkaar of je wordt vrienden voor het leven.

Tour

Gelukkig is het laatste gebeurd." De Leif de Leeuw Band deed een tour door Amerika en Europa en is net terug van een Chinese tour. "Voor ons een unieke ervaring om in Shanghai te spelen maar nu weer met beide benen op de grond, met een Nederlandse clubtour die begin januari vanuit Geldermalsen de diverse grote zalen in het clubcircuit aan gaat doen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden