Logo culemborgsecourant.nl


John van Empel heeft er zin in.foto Jan Woldberg
John van Empel heeft er zin in.foto Jan Woldberg (Foto: )

Trots op European Blues Award voor Culemborgs Bluesfestival

Culemborg - Culemborgs blues festival is de overtuigende winnaar van de gerenommeerde European Blues Award. Aanleiding om voorzitter John van Empel op te zoeken in een sfeervol Culemborgs koffietentje. Met meer dan zeven podia is dit festival, in het historische hart van Culemborg, uitgegroeid tot een van de grootste gratis festivals van ons Land.

door Jan Woldberg

John van Empel is al meer dan twintig jaar de onbetwiste frontman van Culemborg Blues. Van Empel: "Patricia Kraan bedacht in 1994 de eerste Blues route voor Culemborg. Zij programmeerde in die tijd bandjes voor het jongerencentrum de Kwast in Culemborg. De blues route was het antwoord op de vraag van de wat oudere muziekliefhebbers. Van Empel was in die tijd de manager van de fun rockband 'Burn Wood' en raakte al snel betrokken bij de blues route. In 1997 werd de Stichting Culemborg Blues opgericht. Van Empel : "Bij de notaris wees iedereen naar mij en dan ben je al snel de voorzitter."

Voorkeur voor heavy rock

Naast voorzitter werd van Empel ook de programmeur. "Met mijn voorkeur voor heavy rockmuziek waren de keuzes niet altijd onomstreden. John is door schade en schande wijs geworden en in de loop van de jaren bewezen een neus te hebben voor een aantrekkelijk breed programma met onbekende Nederlandse maar ook buitenlandse acts die het later gingen maken. Van Empel: "De Blues Award is na een Engelse en Italiaanse winnaar een stimulans om door te gaan. Wij snappen het nog steeds niet, maar vraag niet hoe het kan en geniet ervan." Na deze Award ontplofte Facebook en boden zich bands aan waar John nooit aan durfde te denken.

Joe Bonamassa

Deze Award verandert volgens hem niets aan het festival. "Hoewel ik Joe Bonamassa graag zou willen halen, is de binnenstad daar niet op berekend en hebben we 22 augustus wel toppers zoals de Dave Warmerdam Band en Robert Duijf kunnen vastleggen, en dat is nog maar het begin van een spectaculair 2020 programma."

Na 26 jaar wil van Empel vooral genieten. "Ik wil wel eens lekker rondlopen zonder om de haverklap met een miniprobleem te worden geconfronteerd. De opmerkingen zoals; John het koffieapparaat doet het niet, daar zijn we gelukkig vanaf. Hoewel veel gewaardeerde krachten afscheid hebben genomen staat er nu een fris team waar we nog jaren mee verder kunnen."

Nachtmerrie

"De Award ga ik mooi zelf ophangen omdat we geen kantoor hebben. Het krijgt een mooi plekje in mijn Culemborg Blues-kamer.'' In deze blues kamer droomt John regelmatig over stoppen, maar als hij wakker wordt uit deze nachtmerrie is hij er meer dan ooit van overtuigd dat hij nog jaren verder wil met dit fantastische festival en zijn nieuwe ploeg enthousiaste vrijwilligers.

culemborgblues.nl/nieuws

Meer berichten