Logo culemborgsecourant.nl


Rieks Hoogenkamp in zijn werkkamer (foto: Eric Jansen)
Rieks Hoogenkamp in zijn werkkamer (foto: Eric Jansen) (Foto: Eric Jansen)

Alles is poëzie volgens De Roos

Culemborg - De Roos van Culemborg is met zijn vijfjarig bestaan inmiddels een begrip in de stad. Oprichter, organisator en inspirator Rieks Hoogenkamp vertelt over zijn grote hobby.

door Eric Jansen

Hoewel al 'uitgediend' viert Hoogenkamp (74 jaar) dat hij in 2020 vijftig jaar dominee is. Na zijn studie in Amsterdam oefende hij zijn ambt uit in onder meer Veere, Doesburg en Waterland. Hoogenkamp is al zijn hele leven gegrepen door poëzie en heeft er altijd naar gestreefd naast het evangelie ook activiteiten rondom poëzie te organiseren. Toen hij zes jaar geleden in Culemborg kwam wonen, was het dan ook niet verwonderlijk dat hij de Roos van Culemborg oprichtte, vernoemd naar het symbool van de Lutherse kerk.

Uiteenlopende evenementen

In de doelstelling van zijn stichting staat het al: 'overal is poëzie'. Of zoals Hoogenkamp het zelf zegt: "De bijbel is een groot deel poëzie en als je goed kijkt is de hele wereld 1 groot gedicht". Met zo'n tien naasten van De Roos en de hulp van ruim honderd vrijwilligers, worden inmiddels jaarlijks ongeveer honderd heel uiteenlopende evenementen georganiseerd. Dit varieert van kleinschalige lezingen en concerten, poëziebijeenkomsten, een jaarlijkse Ierse whiskyavond tot grote activiteiten zoals het Barbarafestival of bijeenkomsten over Dietrich Bonhoeffer. Alle activiteiten hebben te maken met de driehoek kerk/ cultuur/ samenleving en altijd wel iets te maken met poëzie. Ze worden met name bekostigd door de constructie dat iedereen via een eenmalige financiële bijdrage levenslang donateur van De Roos kan worden.

Bijzondere verhalen

De kerken in Culemborg leveren Hoogenkamp een groot netwerk op van belangstellenden, vrijwilligers en mensen die graag een podium willen voor wat ze doen. Hoogenkamp lijkt ook de gave te bezitten snel zijn netwerk te kunnen uitbreiden: "Ik bel gewoon aan bij mensen van wie ik weet of hoor dat er een bijzonder verhaal in zit". Het is veel om zich heen kijken en praten met mensen: altijd op zoek naar iets bijzonders wat boven het dagelijkse leven uitsteekt. Naast dat anderen met ideeën komen en hem vragen activiteiten te organiseren, is hij zelf vooral ook een snelle denker die makkelijk thema's bedenkt en met al zijn ervaring snel organiseert.

Het werk aan De Roos betekent een fulltime werkweek voor Hoogenkamp. Omdat het allemaal leuk is om te doen, op vrijwillige basis en een beetje onorthodox (net als zijn werkkamer), deert hem dat totaal niet.

Achtergrond

De kernactiviteit van De Roos vindt plaats in de stad Culemborg. De stichting heeft geen winstoogmerk. De programmering omvat lezingen, literaire bijeenkomsten, concerten, workshops, excursies, films, themaweken met gevarieerde activiteiten, exposities en festivals.

deroosvanculemborg.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden