Logo culemborgsecourant.nl


Ria van Koppen is verkozen tot stadsdichter van Culemborg 2020 (foto: Martin Smaling)
Ria van Koppen is verkozen tot stadsdichter van Culemborg 2020 (foto: Martin Smaling) (Foto: Foto: Martin Smaling)

Stadsdichter Ria heeft nog veel te ontdekken

Culemborg - Culemborg heeft een nieuwe stadsdichter gekozen: dit jaar zal Ria van Koppen de stad op poëtisch gebied vertegenwoordigen.

door Eric Jansen

In 2018 vroeg de Roos van Culemborgers de Culemborgse dichters René van Loenen, Eric Jansen, Harmen Holwerda en Marco Houtschild elk een kwartaal van dat jaar stadsdichter te zijn. Hiermee werd voor het eerst het fenomeen stadsdichter in Culemborg op de kaart gezet.

De reis

Eind 2019 ging de Roos in samenwerking met de gemeente Culemborg op zoek naar één stadsdichter voor 2020. Belangstellenden konden zich inschrijven door twee stadsgedichten op te sturen. Een jury bestaande uit Joost Reus (wethouder) en de neerlandici Hanneke Wetzeler en Bauke Visser selecteerden drie dichters: Lodewijk Koemans, Henk Fonteyn en Ria van Koppen. Uiteindelijk beslisten 125 inwoners via de Culemborgse Courant wie de stadsdichter werd. De jury maakte van Koppen's naam bekend tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst in de synagoge. Ze won met het sonnet 'Nieuwkomer', dat gaat over haar tijd in Den Haag en de rust die ze nu in Culemborg ervaart.

Sonnetten

Een nadere kennismaking met van Koppen (39 jaar) leert dat zij uit Landgraaf komt en in augustus 2019 verhuisde van Den Haag naar Culemborg. Op de middelbare school schreef ze haar eerste poëzie. Hierna studeerde ze en nu is ze docent klassieke talen in Schoonhoven. Vanaf 2011 ging ze serieus sonnetten schrijven en in Den Haag schreef ze deze ook voor een buurtkrant. Het schrijven in die vorm past haar: "De vorm van een sonnet vind ik mooi en het ritme maakt het tot een puzzel die op te lossen is. Bij het schrijven van een vrij gedicht zou me ik steeds afvragen of het gedicht wel klaar is. Een geschreven sonnet is voor mij klaar!"

Op eigen wijze invullen

Door de drukte van het gezinsleven stokte het schrijven rond 2017. Recent leek het van Koppen echter toch leuk om mee te doen aan de verkiezing tot stadsdichter en weer meer te gaan schrijven. Nu ze deze gewonnen heeft kan ze anderen via haar poëzie deelgenoot maken van wat haar allemaal opvalt aan en wat er voor moois is in Culemborg. Omdat ze hier nog niet lang woont, is er nog genoeg te ontdekken voor haar: "In Den Haag schreef ik vooral over markante plekken, dat wil ik in Culemborg ook gaan doen. Maar als dichter mag ik daar mee doen wat ik wil!"

Achtergrond

De gemeente heeft de wedstrijd voor stadsdichter 2020 georganiseerd. Het is de bedoeling dat de winnaar regelmatig een gedicht voor de gemeentepagina in de Culemborgse Courant verzorgt. Dichterlijk commentaar leveren op voorkomende gebeurtenissen hoort daar ook bij. De nieuwe stadsdichter Ria Koppen krijgt met haar benoeming ook eeuwige lokale roem.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden