Afbeelding
Foto: Karin van de Kar

Veilig praten over geldproblemen in ‘Het Geldpraat café’

Algemeen 1.245 keer gelezen

CULEMBORG • Nikki Beeren (24) wil mensen een plek bieden waar ze veilig met elkaar kunnen praten over hoe men tegen geldproblemen aanloopt of juist rondkomt.

Met hulp van de wijkcoaches van ElkWelzijn is haar idee omgesmeed tot een concreet project: het geldpraat café. Onder het genot van een kopje koffie of thee praten over geld, schulden en bestedingen. De eerste bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 4 april van 10.30 tot 12.00 uur in de bibliotheek.

Alles duurder

Nikki Beeren: “Zeker de laatste tijd wordt alles schrikbarend snel duurder. Veel inwoners van Culemborg zullen dat terdege voelen. Het gaat erom dat mensen vanuit allerlei achtergronden met elkaar ervaringen uitwisselen en zo spanningen kwijt kunnen of leerpuntjes opsteken.”

Voor iedereen

“Het is voor iedereen die zich aangesproken voelt, man of vrouw, jong en oud, met een westerse of niet-westerse achtergrond. Het café idee zit daarin dat mensen elkaar ontmoeten en ongedwongen in gesprek gaan bij een gratis kopje koffie of thee.” 

Belangrijk onderwerp

Nikki heeft dit idee al sinds haar achttiende. Het idee was eerst nog vaag. “Met mijn moeder, die actief is op maatschappelijk gebied, had ik het erover. We deden beide vrijwilligerswerk bij de formulierenbrigade. Ik wil graag een koppeling maken tussen maatschappelijke activiteiten en intermenselijk contact. De wetten en regels van bovenaf en de mens die zich moet zien te redden. Een praatcafé met een belangrijk onderwerp, past daar goed in.”

Stage

Sinds bijna een jaar loopt Nikki stage bij ElkWelzijn. Met het enthousiasme en deskundigheid van de wijkcoaches is haar idee omgesmeed tot een concreet project. “We hebben breed gebrainstormd over wat en hoe. Niet alleen met ElkWelzijn, maar ook met de afdeling Schuldhulpverlening van de gemeente, met mensen van het Leerhuis en van de sociale wijkteams, met professionals en vrijwilligers. We hebben een subsidie van de gemeente gekregen via het Initiatievenloket. Voor alle duidelijkheid, het geldpraat café is geen project van ElkWelzijn, maar staat op zichzelf.”

Startbijeenkomst 4 april

“Op dinsdag 4 april starten we in de bovenzaal van de Bibliotheek. Er is een infomarkt, waar diverse professionals en vrijwilligers zich presenteren. Denk aan ElkWelzijn, de sociale wijkteams, de gemeente met deskundigen van de Schuldhulpverlening, maar ook vrijwilligers van SchuldHulpMaatje. Vanaf dan is het geldpraat café elke dinsdagochtend open. Bovendien komt er maandelijks op de woensdagavond een themabijeenkomst met steeds wisselende onderwerpen en een deskundig inleider. Denk aan experts over energieregelingen en –besparingen, een budgetcoach over het huishoudbudget of aan iemand met tips voor uitjes/leuke vakanties, ook voor de kinderen en voor weinig geld.”

Praktische info

Dinsdagochtend 4 april start het geldpraat café met een infomarkt van 10.30 tot 12.00 uur, daarna elke dinsdagochtend zelfde tijd. De eerste thema-avond is woensdag 26 april om 19.00 uur en daarna elke laatste woensdagavond van de maand zelfde tijd.
Bibliotheek, Herenstraat 29 Culemborg.

Tekst: Jan Heijink

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Drie tips voor een geslaagd vrijgezellenfeestje voor mannen Ingezonden mededeling 26 mei, 13:07
Afbeelding
Culemborg gaat incontinentie- en luiermateriaal recyclen én wasbare luiers stimuleren Nieuws 26 mei, 12:03
Afbeelding
Beperkt parkeren op de markt tijdens uitvaartdiensten mogelijk gemaakt Nieuws 26 mei, 11:08
Afbeelding
Uitdaging voor jubilerend Pieter Aafjes om op hoogste muzikale niveau te blijven Algemeen 26 mei, 10:55
Afbeelding
KWC'ers klussen op camping in Zweden Nieuws 26 mei, 06:28
Afbeelding
Rockmusical ondanks weerstand in de Gelderlandfabriek Culemborg Cultuur 25 mei, 22:53
Afbeelding
Statushouders wegwijs maken in Culemborg Nieuws 25 mei, 15:49
Afbeelding
Wezen in en om het Weeshuis in Culemborg Nieuws 25 mei, 15:45