• Blije baby's, duidelijk nog in hun luierperiode.
• Blije baby's, duidelijk nog in hun luierperiode. Foto: Stockfoto

GroenLinks/PvdD: ‘Weg met wegwerpluiers, gebruik wasbare luiers’

Algemeen 1.380 keer gelezen

CULEMBORG • Wasbare luiers zijn veel beter voor het milieu dan wegwerpluiers. De gemeente Culemborg moet daarom haar burgers informeren over de grote milieuvoordelen van wasbare luiers. Het gebruik van deze luiers moet ook worden aangemoedigd bij gastoudergezinnen en kinderdagverblijven. 

Daarvoor pleiten raadsleden Audrey James (GroenLinks) en Myra van der Velde (Partij voor de Dieren) in een motie, die morgen wordt besproken in de gemeenteraad. Ze roepen het college ook op om vanaf 1 januari 2024 een subsidieregeling dan wel tegemoetkoming in de kosten voor het gebruik van wasbare luiers beschikbaar te stellen voor ouders en verzorgers. Dat gebeurt momenteel ook al in gemeente als Aalten en Heerenveen.

300 kilo luierafval per jaar
Volgens James en Van der Velde bestaat 8 tot 10 procent van het restafval uit wegwerpluiers. Jaarlijks worden in Culemborg naar schatting 370 baby’s geboren, die tijdens hun luierperiode gemiddeld 300 kilo luierafval per jaar produceren. Dat komt neer op een productie van 396.860 kilo luierafval per jaar. “Helaas kunnen er nu nog geen nieuwe luiers gemaakt worden met de grondstoffen die uit oude luiers gehaald kunnen worden. Met de inzet op wasbare luiers, verkleinen we niet alleen onze afvalberg (dus minder kosten voor ons restafval of de verwerking van luiermateriaal), maar we verlagen ook onze CO2-uitstoot.” Ten opzichte van wegwerpluiers gaat het in de gehele luierperiode volgens James en Van der Velde om een verlaging van 49% zonder gebruik van de droger en een verlaging van 27% met gebruik van de droger.

Goedkoper
“Wat nog mooier is”, betogen James en Van der Velde, “is dat het gebruik van wasbare luiers goedkoper is dan het gebruik van wegwerpluiers. Hierbij zijn zelfs de kosten van het wassen meegenomen.” Voor één kind scheelt dit zo’n 200 euro in de luierperiode bij gebruik van goedkope ‘budget varianten luiers’ tot 650 euro bij gebruik van A-merken. “Voor een tweede kind loopt de besparing al snel op naar 900 euro.”

Voor veel ouders zullen de aanschafkosten en een gebrek aan productkennis een drempel zijn om te starten met wasbare luiers. “Vanwege deze winst voor onze inwoners en het milieu worden al in veel gemeenten (Aalten, Heerenveen) subsidies of tegemoetkomingen verstrekt om het gebruik van wasbare luiers te stimuleren.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Drie tips voor een geslaagd vrijgezellenfeestje voor mannen Ingezonden mededeling 26 mei, 13:07
Afbeelding
Culemborg gaat incontinentie- en luiermateriaal recyclen én wasbare luiers stimuleren Nieuws 26 mei, 12:03
Afbeelding
Beperkt parkeren op de markt tijdens uitvaartdiensten mogelijk gemaakt Nieuws 26 mei, 11:08
Afbeelding
Uitdaging voor jubilerend Pieter Aafjes om op hoogste muzikale niveau te blijven Algemeen 26 mei, 10:55
Afbeelding
KWC'ers klussen op camping in Zweden Nieuws 26 mei, 06:28
Afbeelding
Rockmusical ondanks weerstand in de Gelderlandfabriek Culemborg Cultuur 25 mei, 22:53
Afbeelding
Statushouders wegwijs maken in Culemborg Nieuws 25 mei, 15:49
Afbeelding
Wezen in en om het Weeshuis in Culemborg Nieuws 25 mei, 15:45