Yolande van Heesewijk en Wil Schep
Yolande van Heesewijk en Wil Schep Foto: Milou Oomens

Buurtbemiddeling ElkWelzijn steeds vaker ingeschakeld

Algemeen 983 keer gelezen

CULEMBORG • In 2022 hebben de 65 vrijwilligers van Buurtbemiddeling ElkWelzijn weer veel buren kunnen ondersteunen in het verminderen van overlast en het oplossen van conflicten. 

Buurtbemiddeling ontving bijna vierhonderd verzoeken uit de regio voor hulp bij burenruzies. Dat zijn er zestig meer dan een jaar daarvoor. Inmiddels kunnen inwoners uit tien gemeenten een beroep doen op Buurtbemiddeling van ElkWelzijn. 

Bijzonder jaar

“2022 was een bijzonder jaar voor ons” geeft coördinator Buurtbemiddeling Carla aan. “We vierden ons vijftienjarig bestaan en zijn trots dat alle inwoners van Culemborg gratis gebruik kunnen maken van onze diensten. Daarnaast was 2022 het jaar waarin we afscheid konden nemen van alle maatregelen rond corona. Erg prettig; zo konden onze bemiddelaars weer bij buren thuis op bezoek en daarna gezamenlijke gesprekken rond de tafel plannen met buren waar de onderlinge relatie niet vlekkeloos verloopt.” 

Positieve bijdrage

Van de bemiddelingsverzoeken die geschikt waren, heeft Buurtbemiddeling in 2022 in 73 procent van de gevallen een positieve bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de situatie.

Geluidsoverlast

Geluidsoverlast is de klacht die het meeste door ons wordt gehoord. Daarna komen de geschillen rond de tuin en de erfafscheiding en ook pesterijen /bedreigingen vaak voor. 

Tips

Carla: “De meeste mensen willen helemaal geen ruzie met hun buren en zeggen daarom vaak lang niks als er iets is dat hun dwarszit. Op zich begrijpelijk, maar niet handig. Hoe langer je wacht om het aan te kaarten bij je buren, hoe meer kans je loopt dat er een echte ruzie van gaat komen. Buurtbemiddeling helpt je om het gesprek met je buren makkelijker aan te gaan, zonder in een ruzie te belanden. We luisteren en geven tips hoe je zelf stappen kunt zetten richting een oplossing. Als dat niet lukt, dan komen onze bemiddelaars in beeld om je te helpen.”

Contact

Bellen naar buurtbemiddeling voor overleg en advies kan altijd en kost niets. Buurtbemiddeling is gratis, vertrouwelijk, onafhankelijk en neutraal. Bel naar Buurtbemiddeling: 0345-225000 of mail naar buurtbemiddeling@elkwelzijn.nl . Meer informatie is te vinden op www.elkwelzijn.nl/buurtbemiddeling.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Yolande van Heesewijk en Wil Schep
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Drie tips voor een geslaagd vrijgezellenfeestje voor mannen Ingezonden mededeling 26 mei, 13:07
Afbeelding
Culemborg gaat incontinentie- en luiermateriaal recyclen én wasbare luiers stimuleren Nieuws 26 mei, 12:03
Afbeelding
Beperkt parkeren op de markt tijdens uitvaartdiensten mogelijk gemaakt Nieuws 26 mei, 11:08
Afbeelding
Uitdaging voor jubilerend Pieter Aafjes om op hoogste muzikale niveau te blijven Algemeen 26 mei, 10:55
Afbeelding
KWC'ers klussen op camping in Zweden Nieuws 26 mei, 06:28
Afbeelding
Rockmusical ondanks weerstand in de Gelderlandfabriek Culemborg Cultuur 25 mei, 22:53
Afbeelding
Statushouders wegwijs maken in Culemborg Nieuws 25 mei, 15:49
Afbeelding
Wezen in en om het Weeshuis in Culemborg Nieuws 25 mei, 15:45