• Burgemeester Hans Martijn Ostendorp met zijn gezin en Commissaris van de Koning John Berends.
• Burgemeester Hans Martijn Ostendorp met zijn gezin en Commissaris van de Koning John Berends. Foto: Ellis Frans-Kapma

Hans Martijn Ostendorp wil in Buren burgemeester voor iedereen zijn

Algemeen 1.138 keer gelezen

MAURIK • Het was slechts een formaliteit, maar het moest nog wel even gebeuren... Hans Martijn Ostendorp is geïnstalleerd als burgemeester van Buren.

De gemeente Buren heeft een nieuwe burgemeester. Hans Martijn Ostendorp is vrijdag, tijdens een bijzondere raadsvergadering, geïnstalleerd door Commissaris van de Koning John Berends. Voor de 15 kernen en 22 buurtschappen wil hij een verbindende burgervader zijn. Belangrijk speerpunt van hem is om de huidige trend naar polarisatie in de samenleving om te buigen naar tolerantie.

Kroonbenoemd
Nadat eerder al afscheid was genomen van waarnemend burgemeester Josan Meijers, heeft Buren nu weer een kroonbenoemde burgemeester. Alle sprekers noemden Ostendorp een voortreffelijke keuze. Jan Buzepol, oud raadslid van Bunnik - waarvan Ostendorp eerder burgemeester was - vindt hem ‘een eenvoudig te benaderen mens’.

Gerdo van Grootheest, burgemeester van Culemborg, die sprak namens de burgemeesterskring van Rivierenland, hoopt dat Ostendorp de veelal wat bescheiden regio zal helpen om wat meer trots uit te stralen. Jens Janssen pleitte namens de Jongerenraad voor nog meer aandacht voor de wensen en noden van jongeren in de gemeente. Stadsdichter Fred Eggink noemde het schertsend een hele stap voor Ostendorp om van blauw-wit, de kleuren van voetbalvereniging De Graafschap, naar oranje te gaan. En locoburgemeester Karl Maier zei dat de gemeente blij is met de beste burgemeester voor Buren. “We zijn ervan overtuigd dat u een meerwaarde kunt betekenen”.”

Verbindende kracht
Waarom is Ostendorp gekozen uit de 29 sollicitanten? Plaatsvervangend voorzitter Sander van Alfen, tevens voorzitter van de vertrouwenscommissie die de sollicitatieprocedure begeleidde, zei dat Ostendorp met name opviel door zijn kennis, humor en toegankelijkheid. Commissaris van de Koning John Berends, verantwoordelijk voor de benoeming van nieuwe burgemeesters:

“Hij brengt veel bestuurlijke kennis en ervaring mee, maar zijn kernkwaliteit is dat hij een verbindende kracht is tussen allerlei doelgroepen en graag midden in de samenleving staat. Er is in ons land een verwijdering ontstaan tussen bestuur en politiek aan de ene kant en de inwoners aan de andere kant. Die afstand moeten we verkleinen. Het wederzijds vertrouwen moet hersteld worden. Dat is precies wat Hans na aan het hart ligt.”

Geld geen drijfveer
Hoezo heeft Ostendorp (53 jaar en lid van het CDA) gesolliciteerd? Dat kan toch niet zijn vanwege een enorme salarissprong... “Geld is voor mij nooit een drijfveer geweest in mijn carrière. Als ik mijn gezin kan onderhouden, dan is dat voldoende”, aldus de kersverse burgemeester. “Ik keer terug naar het ambt dat ik eerder in Bunnik met veel plezier heb vervuld.”

Mijn gemeente
Hij noemt Buren een prachtige gemeente, die al langer op zijn netvlies stond. De profielschets, waaraan de nieuwe burgemeester moest voldoen, sprak hem zeer aan. Enthousiast: “Voor allemaal wil ik graag een burgervader zijn. Ik heb hier al wat rondgekeken en voelde meteen: dit is mijn gemeente. Een gemeente vol diversiteit, die wil groeien met bescheiden bruis. Al wekenlang kijk ik er naar uit om hier aan de slag te gaan, om met elkaar de vele uitdagingen aan te gaan.”

Kennismaken
De komende weken gaat hij kennismaken met zoveel mogelijk mensen, met de lokale organisaties, met de kernen en buurtschappen die elk hun eigen identiteit hebben en met de 21 gemeenteraadsleden.

Voor zijn benoeming was Ostendorp algemeen directeur van Betaald Voetbal De Graafschap in Doetinchem en daarvoor burgemeester van Bunnik. Burenaren verwachten dat hij, als voetballiefhebber, af en toe langs de lijn zal staan bij de wedstrijden van een van de acht actieve voetbalverenigingen binnen de gemeente. En dat blijkt aan geen dovemansoren gezegd.

Woonruimte
Ondertussen gaat de burgemeester op zoek naar woonruimte in de gemeente. Zijn vrouw Linda zal haar werkzaamheden in de gemeente Montferland aanhouden. Hun drie zoons verhuizen niet mee.

Ellis Frans-Kapma

Ellis Frans-Kapma

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
SchulHulpMaatje zet vrijwilligers in het zonnetje Nieuws 9 jun., 09:12
Afbeelding
Straatfestival in de binnenstad: Culemborg Speelt! Nieuws 8 jun., 21:05
Afbeelding
Deelnemers tekenen voor continuering 'Sterk door werk' in Rivierenland Nieuws 8 jun., 12:57
Afbeelding
Diversiteit troef tijdens nieuw seizoen Jam, Jazz & Pizza in Gelderlandfabriek Nieuws 8 jun., 12:48
Afbeelding
Mulders sluit zich aan bij Oscar Autoverhuur om betaalbare huurauto's aan heel Culemborg te kunnen aanbieden Ingezonden mededeling 8 jun., 09:48
Afbeelding
Coop opent woensdag 14 juni als PLUS Chopinplein Culemborg Nieuws 7 jun., 13:26
Afbeelding
Veteranen nemen deel aan Battle tour naar Oosterbeek en Arnhem Nieuws 7 jun., 12:58
Afbeelding
Taart voor winnaars Koningsdag-prijsvraag Hospice Nocturne Nieuws 7 jun., 12:52