Afbeelding
Foto: aangeleverd

Liander heeft ruimte nodig in Culemborgse wijken voor uitbreiding elektriciteitsnet

Algemeen 1.238 keer gelezen

CULEMBORG • Netbeheerder Liander heeft in de wijken van Culemborg ruimte nodig voor uitbreiding van het elektriciteitsnet. Die boodschap kregen de politieke partijen donderdagavond te horen tijdens een beeldvormende avond in de Gelderlandfabriek. 

Er dreigen op korte termijn grote capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet. Voor bedrijven is er op dit moment niet voldoende capaciteit om elektriciteit geleverd te krijgen of om elektriciteit terug te leveren. Consumenten (die een kleinverbruikaansluiting hebben) kunnen vooralsnog nog steeds elektriciteit geleverd krijgen en elektriciteit terugleveren. Maar er moet wel snel gehandeld worden. 

Werkzaamheden
Liander voert nu en de komende jaren werkzaamheden uit op het middenspanningsnet en op de transformatorstations. Het middenspanningsnet in Deil is naar verwachting gereed vanaf het derde kwartaal in 2025. De afronding van het MS-net in Beusichem staat gepland voor het voorjaar van 2026.

Het afgelopen jaar is in Culemborg meer dan vijf kilometer kabel gelegd en zes middenspanningsruimtes geplaatst of aangepast, onder andere bij de Otto van Reesweg, de Rijksstraatweg en de Stationssingel. Komend jaar wordt naar verwachting negen kilometer kabel gelegd en vier middenspanningsruimtes aangepast of geplaatst, onder andere bij de Stationsweg en de Landzichtweg. 

Flinke uitdaging
Maar de ruimtelijke inpassing voor het verzwaren van het net is echter een flinke uitdaging. “Voor de aanleg van kabels en de bouw van transformatorhuisjes is (fysieke) ruimte nodig”, aldus de vertegenwoordiger van Liander. “Onder de grond maar ook in de wijk. We doen er alles aan om hinder te beperken. Toch kunnen werkzaamheden overlast veroorzaken voor inwoners. Intensieve samenwerking en afstemming tussen gemeente en Liander is noodzakelijk om deze boven- en ondergrondse opgave mogelijk te maken.”

Slimme keuzes
Er zullen ook keuzes moeten worden gemaakt: niet alles kan tegelijk. “Het is hard nodig om tijdig en structureel te communiceren over de (impact van) de energietransitie, plannen en werkzaamheden.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
SchulHulpMaatje zet vrijwilligers in het zonnetje Nieuws 9 jun., 09:12
Afbeelding
Straatfestival in de binnenstad: Culemborg Speelt! Nieuws 8 jun., 21:05
Afbeelding
Deelnemers tekenen voor continuering 'Sterk door werk' in Rivierenland Nieuws 8 jun., 12:57
Afbeelding
Diversiteit troef tijdens nieuw seizoen Jam, Jazz & Pizza in Gelderlandfabriek Nieuws 8 jun., 12:48
Afbeelding
Mulders sluit zich aan bij Oscar Autoverhuur om betaalbare huurauto's aan heel Culemborg te kunnen aanbieden Ingezonden mededeling 8 jun., 09:48
Afbeelding
Coop opent woensdag 14 juni als PLUS Chopinplein Culemborg Nieuws 7 jun., 13:26
Afbeelding
Veteranen nemen deel aan Battle tour naar Oosterbeek en Arnhem Nieuws 7 jun., 12:58
Afbeelding
Taart voor winnaars Koningsdag-prijsvraag Hospice Nocturne Nieuws 7 jun., 12:52