• Wethouder Monica Wichgers krijgt hulp van twee schoolkinderen.
• Wethouder Monica Wichgers krijgt hulp van twee schoolkinderen. Foto: aangeleverd

Nieuwe schoolzone Augustinusschool in gebruik genomen: veiliger en prettiger

Algemeen 617 keer gelezen

CULEMBORG • De gemeente Culemborg is drie jaar geleden gestart met het veiliger maken van verkeerssituaties rondom basisscholen. Om de schoolzones opnieuw in te richten, geven leerlingen ideeën over hoe ze hun schoolomgeving veiliger kunnen maken.

Vandaag ging de vernieuwde buitenruimte rondom de Augustinusschool officieel in gebruik. Wethouder Monica Wichgers was aanwezig om dit moment te vieren. Naast een duidelijke inrichting van de schoolzone, wordt ook aandacht gevraagd voor het gedrag van de ouders, verzorgers en kinderen.

Dick Bruna borden
Mede door Dick Bruna borden, loop- en zoen & zoef stroken op het wegdek is het nu voor iedereen duidelijk dat hier een schoolzone is.

Dit moet er voor zorgen dat leerlingen, ouders en andere weggebruikers hun rijgedrag aanpassen. Doel? De buurt veiliger en prettiger maken. “Het is belangrijk dat kinderen veilig naar school kunnen. Zelf op de fiets. Of ouders en verzorgers die hun kinderen naar school brengen”, vindt wethouder Monica Wichgers.

Bij de Jozefschool en Blink is de buitenruimte al aangepast en de Augustinusschool is de derde school. Dit jaar volgt de Brede school Oost nog.

Karianka Klijn is medewerker verkeer bij de gemeente Culemborg en houdt zich bezig met dit project. Ze vertelt: “Om tot het beste resultaat te komen gaan we eerst in gesprek met de leraren, leerlingen en ouders. Bij elke school is de situatie anders. Het is de bedoeling dat we dit project de komende jaren bij alle scholen uitvoeren.”

Samen op weg naar veilig verkeer Culemborg
Het past helemaal in de visie die de gemeente heeft met het verkeer in Culemborg. Wethouder Monica Wichgers: “De slogan ‘samen op weg naar veilig verkeer Culemborg’ vullen we op verschillende manieren in. Deze aanpak bij onze scholen is een mooi voorbeeld daarvan. De Nijntje borden zijn heel herkenbaar voor iedereen. Het spreekt veel mensen aan. Maar met alleen borden en stroken in het wegdek zijn we er niet. Daar hoort gedragsverandering bij. Want het is toch vanzelfsprekend dat we ook in het verkeer rekening houden met elkaar?”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Bekeravontuur voor Vriendenschaar-2 ten einde Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Inloopspreekuur FNV elke donderdagavond Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Sem vertelt in Gelderlandfabriek over zijn vorige leven als Britt Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks/PvdD: 'Weg met wegwerpluiers, gebruik wasbare luiers' Algemeen 22 mrt., 18:24
Afbeelding
Agora Basics bakt appeltaarten voor bewoners Zorgcentrum Kulenborg Algemeen 22 mrt., 11:19
Afbeelding
Culemborg en Buren strijden tegen elkaar in het NK tegelwippen 2023 Algemeen 22 mrt., 11:11
Afbeelding
Internationaal jeugdtoernooi van Focus'07 en FC Utrecht Sport 22 mrt., 10:56
Afbeelding
Buurtbemiddeling ElkWelzijn steeds vaker ingeschakeld Algemeen 21 mrt., 12:21