• Lorena (links) en Koos (midden) halen met een medevrijwilliger oud papier op in Culemborg.
• Lorena (links) en Koos (midden) halen met een medevrijwilliger oud papier op in Culemborg. Foto: Aangeleverd

Boosheid over Avri-plannen om te stoppen met ophalen oud papier door verenigingen

Algemeen 3.344 keer gelezen

REGIO • Verenigingen die nu oud papier ophalen balen van de plannen van de Avri om hiermee te stoppen.

Aan de keukentafel bij Lorena Rijksen (Concordia Culemborg) zitten Emiel Kroeze (Concordia Beesd), Koos Romijn (De Blauwlappen Culemborg) en André van Mourik (SDG Buren). De vier muzikanten zijn betrokken bij het ophalen van het oud papier. Koos liep dertig jaar geleden al door de wijken van Culemborg, toen de verenigingen zelf het papier ophaalden. Later deden ze dat achter de groene vuilniswagen van de Avri.

Hoge kosten
De muziekverenigingen hebben te maken met hoge kosten als ze iets willen organiseren, ook worden ze geconfronteerd met steeds zwaardere eisen die aan evenementen worden gesteld. “Binnenkort geven we een concert, dat kost ons ruim vierduizend euro”, vertelt Lorena.

Concordia Culemborg is een gezonde vereniging met een eigen pand en een mooi ledenaantal, net als hun zustervereniging in Beesd waar Emiel al een leven lang lid is. 

“Projectmatig kun je allerlei subsidies aanvragen maar het ophalen van oud papier is een structurele bron van inkomsten. Als die wegvalt moeten we de contributie misschien wel met veertig procent verhogen”, zegt hij. “Denk nu niet dat wat we nu van de Avri krijgen een subsidie is, hier moeten we keihard voor werken”, vult Koos aan. De vrijwilligers van de verenigingen trekken door weer en wind door de dorpen en steden in Rivierenland.

‘Extra pijn’
Voor André doen de redenen die nu door de Avri worden aangevoerd extra pijn: “We hebben altijd netjes gewerkt, een band opgebouwd met de chauffeurs en ons best gedaan.”

Dat de veiligheid in het gedrang zou zijn herkennen ze niet en anders hadden ze het graag in een eerder stadium gehoord. “Nu krijgen we opeens de laatste weken weer allerlei bijeenkomsten en instructies, maar wanneer iets fout gaat laat je dat toch eerder weten?”, vraagt André zich af. Aan de keukentafel volgen een paar voorbeelden over containers die niet goed in het klemsysteem worden opgepakt en dan vervolgens terugvallen. Of de klep springt van de container af. 

En toen dat gebeurde was er geen EHBO-tas aan boord van de wagen, dus zelf hebben ze misschien ook niet altijd de zaken voor elkaar”, vult Koos aan. “Ik ken geen voorbeelden van de laatste dertig jaar.”

Overeenkomst
Emiel is coördinator voor zijn vereniging en heeft de planning voor 2023 helemaal rond, inclusief een vervangingsregeling. “Iemand dan horen zeggen dat vrijwilligers niet altijd op komen dagen doet zeer.” Eind vorig jaar kwamen de overeenkomsten van de Avri richting de verenigingen en werd er netjes weer voor een jaar getekend.

“Geen woord over stoppen, dat moesten we in jullie krant lezen”, zegt Lorena. “Als we nu tijdens een bijeenkomst er iets over vragen wordt dat als een aanval gezien, terwijl we gewoon op zoek zijn naar zekerheid.” 

Meedenken
De verenigingen willen ook meedenken, bijvoorbeeld over de alternatieve werkzaamheden. Alleen vrezen ze dan alsnog dat het niet hetzelfde gaat opleveren. “In een wijk in Buren was zonder dat we het wisten een ondergrondse container geplaatst. We hoefden daar het oud papier niet meer op te halen en werden direct gekort op de vergoeding”, zegt André.

De wachtlijsten voor verenigingen waarover wordt gesproken zijn ze niet mee bekend. “Het is een traditie dat wij het doen en je moet er net als ons je zaken goed voor inrichten.”

Blauwlappen
De gemeente Culemborg heeft met De Blauwlappen en Concordia gesproken, in Buren en West Betuwe hebben André en Emiel niets gehoord. Alles lijkt gericht op de komende vergaderingen bij de Avri, waar eerst het besluit moet worden genomen voordat over een andere invulling wordt gesproken. “Tien jaar gelden begon het ook te rommelen”, herinnert Lorena zich.

Emiel kent de verhalen uit Beesd dat het oud papier met paard en wagen werd opgehaald: “De mensen gunnen je dit, sommige denken nog steeds dat we per kilo worden betaald. Ze stoppen de bak tot de rand vol, de inwoners gunnen je deze inkomsten ook.” 

Balen
Lorena baalt van de beeldvorming die nu is ontstaan: dat ze onbetrouwbaar zijn, onveilig werken en eigenlijk maar een verkapte subsidie binnenhalen. “Als verenigingen staan we voor saamhorigheid, willen we open zijn en mensen kennis laten maken met muziek. We hebben inkomsten nodig dus halen oud papier op, daarmee doen we ook weer iets terug naar onze mede-inwoners.”

Wat de verenigingen betreft halen ze nog lang het oud papier op, maar is de toekomst onzeker.

Jeroen WIjngaard

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Culemborgse schoolband '6 Times a Charm' op Spotify Cultuur 23 mrt., 19:13
Afbeelding
Veilig praten over geldproblemen in 'Het Geldpraat café' Algemeen 23 mrt., 15:24
Afbeelding
'Voluit Leven' met mindfulness cursus start in Rivierenland Algemeen 23 mrt., 15:05
Afbeelding
Bekeravontuur voor Vriendenschaar-2 ten einde Sport 23 mrt., 12:24
Afbeelding
Inloopspreekuur FNV elke donderdagavond Algemeen 23 mrt., 11:29
Afbeelding
Sem vertelt in Gelderlandfabriek over zijn vorige leven als Britt Cultuur 23 mrt., 08:22
Afbeelding
GroenLinks/PvdD: 'Weg met wegwerpluiers, gebruik wasbare luiers' Algemeen 22 mrt., 18:24
Afbeelding
Agora Basics bakt appeltaarten voor bewoners Zorgcentrum Kulenborg Algemeen 22 mrt., 11:19