• De Redichemse waard.
• De Redichemse waard. Foto: Aangeleverd

Raad Culemborg akkoord met aankoop kavels Redichemse Waard

Algemeen 1.577 keer gelezen

CULEMBORG • De gemeenteraad van Culemborg verschafte het college donderdag financiële ruimte om over te gaan tot aankoop van de Landtong, onderdeel van de Redichemse waard. Het is de bedoeling dat de gronden vervolgens worden doorverkocht aan een derde partij die natuurbeheer als doel heeft. 

VVD-fractievoorzitter Han Braam memoreerde in zijn bijdrage aan de inmiddels zeven jaar durende discussie over de toekomst van de Redichemse Waard. Zo ontstond er in 2016 veel ophef bij natuurliefhebbers toen de eigenaar plannen bekend maakte om de buitendijkse afgraving deels vol te storten met licht verontreinigd baggerslib. 

Op 26 januari 2017 sprak de raad zich unaniem uit tegen deze verondieping van de plas. Een jaar later (op 8 maart 2018) werd in een motie bepaald dat de kwaliteitsverbetering van de Redichemse Waard leidend zou moeten zijn. Een ongewenste ontwikkeling die de unieke eigenschappen van het gebied aantast moet worden tegengegaan. De destijds geformuleerde uitgangspunten gelden volgens Braam nog steeds. Een amendement van die strekking werd unaniem aangenomen.

‘Doorbraak’
Volgens GroenLinks-raadslid Audrey James is de aankoop van de Landtong een doorbraak in een langlopend dossier. “We juichen deze stap toe. De samenwerking met inwoners en organisaties verenigd in Collectief Redichemse Waard en de gesprekken met de eigenaar werpen zijn vruchten af.” GroenLinks wil inwoners en organisaties met een warm en groen hart voor de Redichemse Waard betrokken en in positie houden. “Wij zijn hen dankbaar en zien uit naar een groene toekomst voor dit waardevolle gebied waar vele Culemborgers van genieten en waar de natuur alle ruimte mag krijgen.”

Ook de andere partijen gingen akkoord met het voorstel tot aankoop. Bij de keuze voor een toekomstige beheerder, mag het Collectief Redichemse Waard volgens PvdA-raadslid Yassin Dagdag worden voorgetrokken boven andere partijen. Myra van der Velde van de Partij voor de Dieren is van mening dat niet de economische waarde, maar wel de intrinsieke waarde van het gebied voorop moet staan. “Het is echt iets om voor te vechten. Alles van waarde is weerloos.” Dagmar Kusters (D66) was het daarmee eens: “De waarde van natuur is niet altijd in geld uit te drukken.” 

Volgens Kees van der Zaag (ChristenUnie) moet er bij de verdere planontwikkeling ook heel nadrukkelijk oog zijn voor de cultuurhistorie van het gebied. Peter Bos (Culemborg van Nu) vindt dat extensieve recreatie mogelijk moet blijven in het gebied. “Zodat mens en natuur baat hebben bij elkaar.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Culemborgse schoolband '6 Times a Charm' op Spotify Cultuur 23 mrt., 19:13
Afbeelding
Veilig praten over geldproblemen in 'Het Geldpraat café' Algemeen 23 mrt., 15:24
Afbeelding
'Voluit Leven' met mindfulness cursus start in Rivierenland Algemeen 23 mrt., 15:05
Afbeelding
Bekeravontuur voor Vriendenschaar-2 ten einde Sport 23 mrt., 12:24
Afbeelding
Inloopspreekuur FNV elke donderdagavond Algemeen 23 mrt., 11:29
Afbeelding
Sem vertelt in Gelderlandfabriek over zijn vorige leven als Britt Cultuur 23 mrt., 08:22
Afbeelding
GroenLinks/PvdD: 'Weg met wegwerpluiers, gebruik wasbare luiers' Algemeen 22 mrt., 18:24
Afbeelding
Agora Basics bakt appeltaarten voor bewoners Zorgcentrum Kulenborg Algemeen 22 mrt., 11:19