• John Kersbergen ontvangt de medaille openbare orde en veiligheid na vijftien jaar vrijwilliger bij de Culemborgse Reddingsbrigade.
• John Kersbergen ontvangt de medaille openbare orde en veiligheid na vijftien jaar vrijwilliger bij de Culemborgse Reddingsbrigade. Foto: Fleur van Eeuwijk

John Kersbergen (34) zet zich al vijftien jaar in voor de Culemborgse Reddingsbrigade

Algemeen 2.210 keer gelezen

CULEMBORG • Je inzetten voor een ander en mensen helpen waar kan en nodig is. Dit doet vrijwilliger John Kersbergen (34) al vijftien jaar bij de Culemborgse Reddingsbrigade. Daarom ontving hij onlangs de medaille openbare orde en veiligheid. “Deze medaille geeft me waardering voor wat ik doe.”

De 34-jarige John werkt op de hartbewaking in Nieuwegein. “Ook ben ik officier van dienst bij de ambulance. In deze functie regel ik de communicatie en coördinatie.” Daarnaast is hij vrijwilliger bij de Culemborgse Reddingsbrigade. “Wij kunnen 24 uur en zeven dagen in de week gealarmeerd worden door de meldkamer voor ongevallen op en aan het water. Ons doel is het voorkomen van verdrinkingsdood in de ruimste zin van het woord. Daarnaast hebben we een brandweertaak binnen de reddingsbrigade.” Hiervoor leveren zij logistieke ondersteuning.

Passie voor het vak

Samen met zeventien vrijwilligers wordt de reddingsbrigade in Culemborg gevormd. “We krijgen hiervoor een vergoeding maar het geld gaat naar onze vereniging. Op die manier kunnen wij zwem- en reddingsles aan kinderen geven en blijft de contributie voor hen laag.” Zo proberen de vrijwilligers jongeren te stimuleren om vrijwilliger te worden. De reddingsbrigade traint zelf ook vaak. “Om de twee weken hebben we een casus die we uitzetten en beoefenen. Daarnaast is er iedere woensdagavond zwemles.”

De vrijwilligers kunnen zelf bepalen wanneer ze beschikbaar zijn voor de reddingsbrigade. “Hierdoor sta ik vaak de hele week aan. Dit was in het begin pittig maar je went eraan.” Iedereen heeft een grote passie voor het vak en dat is het belangrijkste. “Ik vind het mooi dat je in (complexe) situaties iets voor een ander kunt betekenen Ik haal veel voldoening uit dit werk.” Het vrijwilligerswerk kan John goed combineren met zijn werk en privéleven. “Het is soms wel even plannen.”

Vijftien jaar lang heeft John veel gezien en meegemaakt. Naast de vertrouwenspersoon en goede nazorg, waardeert hij het dat de medaille openbare orde en veiligheid aan hem is uitgereikt. “Ik heb me 365 dagen per jaar kosteloos en belangeloos ingezet voor de vereniging. Ook ben ik dankbaar voor de doorgroeimogelijkheden die ik krijg.”

Fleur van Eeuwijk

Fleur van Eeuwijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Hondenpoep? Gemeente Culemborg vraagt om uw mening Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Stadsspeld voor Rudy Span: vrijwilliger bij Hospice Nocturne Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Koninklijke Onderscheiding voor Ronald Schouten Nieuws 19 uur geleden
• Verdediger Stan de Heer van Focus'07 in actie.
Talent én plezier bij Spring Tournament bij Focus'07 Sport 23 uur geleden
• Kookclub klaar om samen aan tafel te gaan.
Onvergetelijke Kookclub opent deuren in Tiel Nieuws gisteren
Afbeelding
Jouw bijdrage voor Koningsdag in Culemborg in Het Kontakt Nieuws gisteren
Afbeelding
Vervelen? Niet tijdens de meivakantie! Nieuws 24 apr, 09:15
Afbeelding
De Fransche school organiseert vier avonden buitenbios Nieuws 24 apr, 07:00