• John Kersbergen ontvangt de medaille openbare orde en veiligheid na vijftien jaar vrijwilliger bij de Culemborgse Reddingsbrigade.
• John Kersbergen ontvangt de medaille openbare orde en veiligheid na vijftien jaar vrijwilliger bij de Culemborgse Reddingsbrigade. Foto: Fleur van Eeuwijk

John Kersbergen (34) zet zich al vijftien jaar in voor de Culemborgse Reddingsbrigade

Algemeen 1.799 keer gelezen

CULEMBORG • Je inzetten voor een ander en mensen helpen waar kan en nodig is. Dit doet vrijwilliger John Kersbergen (34) al vijftien jaar bij de Culemborgse Reddingsbrigade. Daarom ontving hij onlangs de medaille openbare orde en veiligheid. “Deze medaille geeft me waardering voor wat ik doe.”

De 34-jarige John werkt op de hartbewaking in Nieuwegein. “Ook ben ik officier van dienst bij de ambulance. In deze functie regel ik de communicatie en coördinatie.” Daarnaast is hij vrijwilliger bij de Culemborgse Reddingsbrigade. “Wij kunnen 24 uur en zeven dagen in de week gealarmeerd worden door de meldkamer voor ongevallen op en aan het water. Ons doel is het voorkomen van verdrinkingsdood in de ruimste zin van het woord. Daarnaast hebben we een brandweertaak binnen de reddingsbrigade.” Hiervoor leveren zij logistieke ondersteuning.

Passie voor het vak

Samen met zeventien vrijwilligers wordt de reddingsbrigade in Culemborg gevormd. “We krijgen hiervoor een vergoeding maar het geld gaat naar onze vereniging. Op die manier kunnen wij zwem- en reddingsles aan kinderen geven en blijft de contributie voor hen laag.” Zo proberen de vrijwilligers jongeren te stimuleren om vrijwilliger te worden. De reddingsbrigade traint zelf ook vaak. “Om de twee weken hebben we een casus die we uitzetten en beoefenen. Daarnaast is er iedere woensdagavond zwemles.”

De vrijwilligers kunnen zelf bepalen wanneer ze beschikbaar zijn voor de reddingsbrigade. “Hierdoor sta ik vaak de hele week aan. Dit was in het begin pittig maar je went eraan.” Iedereen heeft een grote passie voor het vak en dat is het belangrijkste. “Ik vind het mooi dat je in (complexe) situaties iets voor een ander kunt betekenen Ik haal veel voldoening uit dit werk.” Het vrijwilligerswerk kan John goed combineren met zijn werk en privéleven. “Het is soms wel even plannen.”

Vijftien jaar lang heeft John veel gezien en meegemaakt. Naast de vertrouwenspersoon en goede nazorg, waardeert hij het dat de medaille openbare orde en veiligheid aan hem is uitgereikt. “Ik heb me 365 dagen per jaar kosteloos en belangeloos ingezet voor de vereniging. Ook ben ik dankbaar voor de doorgroeimogelijkheden die ik krijg.”

Fleur van Eeuwijk

Fleur van Eeuwijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Culemborgse schoolband '6 Times a Charm' op Spotify Cultuur 23 mrt., 19:13
Afbeelding
Veilig praten over geldproblemen in 'Het Geldpraat café' Algemeen 23 mrt., 15:24
Afbeelding
'Voluit Leven' met mindfulness cursus start in Rivierenland Algemeen 23 mrt., 15:05
Afbeelding
Bekeravontuur voor Vriendenschaar-2 ten einde Sport 23 mrt., 12:24
Afbeelding
Inloopspreekuur FNV elke donderdagavond Algemeen 23 mrt., 11:29
Afbeelding
Sem vertelt in Gelderlandfabriek over zijn vorige leven als Britt Cultuur 23 mrt., 08:22
Afbeelding
GroenLinks/PvdD: 'Weg met wegwerpluiers, gebruik wasbare luiers' Algemeen 22 mrt., 18:24
Afbeelding
Agora Basics bakt appeltaarten voor bewoners Zorgcentrum Kulenborg Algemeen 22 mrt., 11:19