• Jonathan VandeVoorde (l.) en Rick Snel.
• Jonathan VandeVoorde (l.) en Rick Snel. Foto: Jonathan Vandevoorde

Spectaculaire symfonie van natuurbeelden en muziek in Gelderlandfabriek

Algemeen 997 keer gelezen

CULEMBORG • Op de muziek van de Culemborgse producer Rick Snel componeerde reisjournalist en stadsgenoot Jonathan Vandevoorde een symfonie van drone- en timelapse beelden die hij tijdens zijn reizen opnam. Het eindresultaat is op zaterdag 4 maart te bewonderen tijdens een spectaculaire theatervoorstelling in de Gelderlandfabriek onder de titel ‘Music For Earth’.

Twee kunstvormen – elektronische muziek en fotografie – vloeien samen in een overrompelend spektakel met als centraal thema: de Aarde.

Reisfotograaf
Jonathan Vandevoorde (57) is een gepassioneerd Amerika-liefhebber en reisfotograaf. Zijn reportages verschijnen geregeld in onder andere Bergen Magazine, de kranten van DPG Media, A.S. Adventure Magazine, Columbus Travel en in de Nederlands-Belgische uitgave van National Geographic Traveler.

De laatste jaren heeft hij zich gespecialiseerd in het maken van natuurbeelden met behulp van drones. De videobeelden die op 4 maart tijdens de theatervoorstelling worden getoond zijn voor het grootste deel geschoten in Scandinavië, de Alpen en de (zuid-)westelijke staten van Amerika. Maar ook komen mooie beelden voorbij uit Zuid-Afrika, de Azoren, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland, Ierland, Wales en niet te vergeten Nederland (Culemborg). Vooral de timelapse-beelden zorgen voor verrassende elementen. 

Rick Snel
Rick Snel (49) is een veelzijdig muzikaal talent. Hij is dj en draait door het hele land op feesten en partijen. Sinds 2016 organiseert hij jaren ‘70, ‘80 en ‘90-feesten in de Culemborgse Gelderlandfabriek. Daarnaast produceert hij onder de naam Hidden Nature muziek en organiseert hij concerten. 

Dit jaar is tijdens Koningsdag op 27 april onder de titel ‘Music for the Universe’ al voor de vierde keer een live-lichtshow in de Grote of Barbarakerk te bewonderen, waarbij muziek wordt gecombineerd met beelden van het universum. “De ene keer hoor je verstilde muziek, dan weer heftige oerknallen”, vertelt Rick. De prachtige wanden van de kerk worden gebruikt voor een schitterende ervaring. “Dit is echt m’n kindje, omdat het heel dicht bij mij staat. Het is tijdloos en trekt ook de juist mensen. Het publiek wordt gevormd door toeschouwers tussen de 20 en 70 jaar. Ieder beleeft het op z’n eigen manier.”

Uitleg
Jonathan had van het project van Rick in de Barbarakerk gehoord en was meteen razend enthousiast. Hij zocht contact en het klikte meteen. “Toen ik de muziek van Rick hoorde, zag ik gelijk allerlei beelden voor me. Dan dacht ik vaak: ‘potverdrie, die beelden heb ik.’ De emotionele kracht die van de muziek uitgaat wordt versterkt door de schoonheid van de beelden. De combinatie is betoverend.

In het eerste deel van de voorstelling ‘Music for Earth’ in de Gelderlandfabriek worden tien clips getoond. Tussen de clips door vertelt Jonathan over de locaties die hij bezocht en op het grote scherm te zien zijn. Uiteraard heeft hij tijdens al die reizen heel veel leuke anekdotes die hij met het publiek zal delen. In het tweede deel zijn beeldsequenties te zien, waarbij Rick al improviserend de muziek verzorgt.

Lockdown
Jonathan werd vooral gegrepen door het nummer Reconnect. “Tijdens de coronaperiode hebben we allemaal in lockdowns gezeten. Dat was een frustrerende ervaring. We hebben zitten bekvechten. Nu eindelijk kunnen we weer ademhalen, kunnen we weer verbinding zoeken met elkaar. Ik heb dat geïnterpreteerd als verbinding zoeken met mijn werk en met de natuur. Zo van: ‘Ik kan er weer op uit’.”

De voorstelling op zaterdag 4 maart begint om 19:00 uur en duurt met een korte pauze ongeveer twee uur. Bij voldoende belangstelling wordt ook een tweede voorstelling geprogrammeerd. Tickets kosten 17,50 euro en kunnen worden besteld via de website van Hidden Nature. Ook kan via de site een dvd of blu-ray van de beelden en de muziek worden besteld. Deze ontvangt men dan na afloop van de voorstelling. Zie ook de website www.hiddennature.nl 

Dick Aanen

  

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Culemborgse schoolband '6 Times a Charm' op Spotify Cultuur 23 mrt., 19:13
Afbeelding
Veilig praten over geldproblemen in 'Het Geldpraat café' Algemeen 23 mrt., 15:24
Afbeelding
'Voluit Leven' met mindfulness cursus start in Rivierenland Algemeen 23 mrt., 15:05
Afbeelding
Bekeravontuur voor Vriendenschaar-2 ten einde Sport 23 mrt., 12:24
Afbeelding
Inloopspreekuur FNV elke donderdagavond Algemeen 23 mrt., 11:29
Afbeelding
Sem vertelt in Gelderlandfabriek over zijn vorige leven als Britt Cultuur 23 mrt., 08:22
Afbeelding
GroenLinks/PvdD: 'Weg met wegwerpluiers, gebruik wasbare luiers' Algemeen 22 mrt., 18:24
Afbeelding
Agora Basics bakt appeltaarten voor bewoners Zorgcentrum Kulenborg Algemeen 22 mrt., 11:19