• Wethouder Monica Wichgers: 'Proef afsluiting Vianense Poort geslaagd'
• Wethouder Monica Wichgers: 'Proef afsluiting Vianense Poort geslaagd' Foto: Aangeleverd

Monica Wichgers: ‘Proef afsluiting Vianense Poort is geslaagd’

Algemeen 2.319 keer gelezen

CULEMBORG • Wethouder Monica Wichgers vindt de proef met de afsluiting van de Vianense Poort wel degelijk geslaagd. Ze reageerde donderdag tijdens de raadsvergadering nogal fel op de VVD-fractie, die van oordeel is dat de proef mislukt is. 

De partij was bij monde van raadslid Roger van Asselt deze week heel stellig. Zo zou uit een rapportage van bureau De Groot Volker blijken dat het aantal ongelukken (met letsel) is toegenomen. “De bewoners van de Triosingel en de Stationssingel ervaren grote overlast en onveilige situaties. Daarnaast zijn er zorgen over de luchtkwaliteit. Afgelopen week werd pijnlijk duidelijk dat door opstoppingen bij de Tunnelweg de hulpdiensten in ernstige mate worden belemmerd.” 

Volgens de VVD bevat het onderzoek van bureau De Groot Volker cruciale omissies/fouten. “Er zijn geen effecten beschikbaar over de belangrijkste bottleneck: ovonde/Tunnelweg. Er is een temperatuurtabel gebruikt uit 2017. De fietstellingen zijn niet bruikbaar omdat er gemeten is tijdens de wandelvierdaagse.”

Wethouder Monica Wichgers bestrijdt de conclusies van de VVD. “Als het nodig is nemen we maatregelen. Maar we gaan wel uit van feiten en niet van aannames.” De wethouder ziet de aanname dat het aantal ongevallen is toegenomen als gevolg van de afsluiting van de Vianense Poort niet terug in de ongevallenregistratie. “De Tunnelweg en ovonde komen uit het onderzoek en de metingen niet naar voren als nieuwe knelpunten die zijn ontstaan als gevolg van de afsluitingen. Wel is het aantal knelpunten versterkt en zichtbaarder geworden.” 

Wichgers wijst er verder op dat het aantal fietsbewegingen wel degelijk significant is toegenomen. “Ook als we de metingen tijdens de wandelvierdaagse weghalen uit het onderzoek”, zegt Monica Wichgers. 

GroenLinks
GroenLinks-fractievoorzitter Tim de Kroon: “We zijn de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar ingegaan met de belofte dat we Culemborg fietsvriendelijker maken. Politieke partijen die dit voorstaan hebben de verkiezingen ook gewonnen, waaronder wij. Nu gaan we hier gezamenlijk werk van maken en de fietsstraat via de Vianense Poort is een uitstekend begin.”

De partij heeft daarbij ook oog voor omwonenden en stadsgenoten die een kritisch geluid laten horen. De Kroon: “We begrijpen als GroenLinks heel goed dat voor veel stadsgenoten de nieuwe situatie even wennen is. En daarbij, er zijn echt nog andere maatregelen nodig om het voor alle verkeer uiteindelijk beter te maken. Zoals de aanpak van de Ovonde, die hoog op onze prioriteitenlijst staat.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
John Kersbergen (34) zet zich al vijftien jaar in voor de Culemborgse Reddingsbrigade Algemeen 31 jan, 07:00
Afbeelding
Ringslang laat zich fotograferen op de Molenkade in Culemborg Algemeen 30 jan, 13:09
Afbeelding
Spectaculaire symfonie van natuurbeelden en muziek in Gelderlandfabriek Algemeen 30 jan, 12:57
Afbeelding
Start van gespreksgroep 'Grijs en Wijs' Algemeen 30 jan, 12:38
Afbeelding
Groene Pluim voor zonneproject Van den Heuvel Algemeen 30 jan, 12:33
Afbeelding
Schrijversdroom Culemborgse Denise Meijer komt uit Algemeen 30 jan, 12:30
Afbeelding
Minister Jetten laat zich inspireren in Rivierenland bij S-TEC Algemeen 29 jan, 20:34
Afbeelding
Gereedschap van Betuwe Wereldwijd naar trainingscentra in Zambia Algemeen 29 jan, 20:13