Afbeelding

Gemeente Culemborg overweegt aankoop Landtong

Algemeen 2.016 keer gelezen

CULEMBORG • De gemeente Culemborg lijkt bereid tot aankoop van één of meerdere kavels in de Redichemse Waard. De raad bespreekt op donderdag 2 februari het voorstel om hiervoor een krediet beschikbaar te stellen. 

Het gaat om de zogenaamde landtong, een stuk agrarische grond ter grootte van circa 13 hectare. De gemeente wil dat dit gebied wordt omgevormd tot natuur.

Er is echter nog geen zekerheid of (bloot) eigenaar Sanderse bereid is om de grond ook daadwerkelijk te verkopen. Ook de erfpachters moeten akkoord gaan. 

Waardevermindering
Als het daadwerkelijk tot een deal komt, zal de gemeente het gebied niet zelf gaan ontwikkelen. Daarvoor ontbreekt de capaciteit en de kennis. De gronden zullen in dat geval worden doorverkocht aan een andere partij. De omvorming van agrarische grond naar natuur zal gepaard gaan met een flinke waardevermindering van de gronden. De provincie Gelderland heeft een flinke subsidie in het vooruitzicht gesteld voor de aankoop van de gronden.

Een andere optie is dat eigenaar Sanderse alsnog besluit om het gebied zelf te gaan ontwikkelen. Een derde scenario is dat de grond wordt doorverkocht aan het collectief Redichemse Waard. Deze organisatie van bewoners schat in dat ze het gebied eventueel voor een bedrag van 150.000 euro kunnen kopen en omvormen tot natuur. Men wil het geld bijeen brengen door middel van crowdfunding.

Contactpersoon Stefan Claessens hield donderdagavond als inspreker een vurig pleidooi tijdens de commissievergadering om voor dit scenario te kiezen. “De handen van de enthousiastelingen jeuken om aan de slag te gaan met dit gebied. We willen hier onze haalbare dromen realiseren.” 

Aankoop en beheer toevertrouwen aan bewoners klinkt misschien een beetje eng, volgens Claessens. “Wij zijn er echt van overtuigd dat dit de weg is naar succes voor dit gebied. Het wordt een natuurgebied van ons. Die verbinding gaat er voor zorgen dat het ook echt in het hart van bewoners gaat zitten. De dingen waar je van houdt, ga je ook koesteren. Wij weten dat er in Culemborg enthousiastelingen zijn die hun handen uit de mouwen willen steken. Laten we niet vergeten dat er veel kennis, kunde en creativiteit aanwezig is.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
John Kersbergen (34) zet zich al vijftien jaar in voor de Culemborgse Reddingsbrigade Algemeen 31 jan, 07:00
Afbeelding
Ringslang laat zich fotograferen op de Molenkade in Culemborg Algemeen 30 jan, 13:09
Afbeelding
Spectaculaire symfonie van natuurbeelden en muziek in Gelderlandfabriek Algemeen 30 jan, 12:57
Afbeelding
Start van gespreksgroep 'Grijs en Wijs' Algemeen 30 jan, 12:38
Afbeelding
Groene Pluim voor zonneproject Van den Heuvel Algemeen 30 jan, 12:33
Afbeelding
Schrijversdroom Culemborgse Denise Meijer komt uit Algemeen 30 jan, 12:30
Afbeelding
Minister Jetten laat zich inspireren in Rivierenland bij S-TEC Algemeen 29 jan, 20:34
Afbeelding
Gereedschap van Betuwe Wereldwijd naar trainingscentra in Zambia Algemeen 29 jan, 20:13