Afbeelding
Foto: Gemeente Culemborg

VVD: ‘Proefafsluiting Vianense Poort is mislukt’

Algemeen 4.522 keer gelezen

CULEMBORG • “De proef om de Vianense Poort af te sluiten voor auto’s is mislukt.” Dat is de conclusie van de fractie van de VVD. De partij zal morgen (donderdag 19 januari) het onderwerp aan de orde stellen tijdens het rondje ‘Actuele Zaken’. 

De VVD is heel stellig: “Het aantal ongelukken (met letsel) is toegenomen. De bewoners van de Triosingel en de Stationssingel ervaren grote overlast en onveilige situaties. Daarnaast zijn er zorgen over de luchtkwaliteit. Afgelopen week werd pijnlijk duidelijk dat door opstoppingen bij de Tunnelweg de hulpdiensten in ernstige mate worden belemmerd.”

Bij het raadsbesluit over het Gemeentelijk Verkeers- en VervoersPlan (GVVP) in januari 2021 is afgesproken een proef te doen met de afsluiting van de Vianense Poort en dit te evalueren. Uit de metingen voor en na de sluiting blijkt dat de circa 2.000 autobewegingen per dag die voorheen door de Poort gingen nu verplaatst zijn, concludeert de VVD aan de hand van de onderzoeksgegevens. “Een kleine 1.100 autobewegingen meer gaan via de Triosingel, ongeveer 750 auto’s meer door de Kanonnenpoort en meer dan 150 autobewegingen extra gaan door de Zandstraat. Per saldo is er geen significante vermindering van auto’s naar de binnenstad.”

De VVD zal het college morgen vragen of men verantwoordelijkheid neemt voor de toegenomen onveligheid/overlast. “Neemt u maatregelen zoals het terugdraaien verkeersbesluit afsluiting Vianense Poort voor autoverkeer? 

Volgens de VVD bevat de rapportage van bureau De Groot Volker cruciale omissies/fouten. “Er zijn geen effecten beschikbaar over de belangrijkste bottleneck: ovonde/Tunnelweg. Er is een temperatuurtabel gebruikt uit 2017. De fietstellingen zijn niet bruikbaar omdat er gemeten is tijdens de wandelvierdaagse.”

Ook wil de VVD Weten wanneer de resultaten worden gepresenteerd van het beloofde luchtkwaliteitsonderzoek Triosingel/Stationssingel.       

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
John Kersbergen (34) zet zich al vijftien jaar in voor de Culemborgse Reddingsbrigade Algemeen 31 jan, 07:00
Afbeelding
Ringslang laat zich fotograferen op de Molenkade in Culemborg Algemeen 30 jan, 13:09
Afbeelding
Spectaculaire symfonie van natuurbeelden en muziek in Gelderlandfabriek Algemeen 30 jan, 12:57
Afbeelding
Start van gespreksgroep 'Grijs en Wijs' Algemeen 30 jan, 12:38
Afbeelding
Groene Pluim voor zonneproject Van den Heuvel Algemeen 30 jan, 12:33
Afbeelding
Schrijversdroom Culemborgse Denise Meijer komt uit Algemeen 30 jan, 12:30
Afbeelding
Minister Jetten laat zich inspireren in Rivierenland bij S-TEC Algemeen 29 jan, 20:34
Afbeelding
Gereedschap van Betuwe Wereldwijd naar trainingscentra in Zambia Algemeen 29 jan, 20:13