Joop Koning in zijn eigen 'minimuseum'.
Joop Koning in zijn eigen 'minimuseum'. Foto: Fleur van Eeuwijk

David Bowie fan Joop Koning: ‘Mijn huis is een minimuseum’

Algemeen 1.855 keer gelezen

CULEMBORG • Het huis van Joop Koning (65) staat in teken van David Bowie. Van zijn toilet tot aan zijn woonkamer, alles is omgetoverd. Van elpees en cd’s tot aan boeken en magazines over David Bowie. Noem het op en je kunt het vinden in het huis zijn huis. 

Niet alleen zijn woonkamer staat helemaal in het teken van David Bowie, zelfs het kleinste kamertje van het huis is omgetoverd. Op die manier houdt hij zijn rockster én vrouw, waarmee hij zijn passie voor muziek deelde, levend. “De mooiste les die hij mij heeft meegegeven, is dat je mag zijn wie je wil zijn.”

Al vanaf jongs af aan is Joop fan van David Bowie. Dit begon op zijn veertiende toen hij de zanger op de radio hoorde. “Ook had ik een verzamelelpee waar een lied van hem opstond. Ik raakte gefascineerd en besloot me in zijn muziek te verdiepen.” De afwisseling in de soorten muziek en zijn gelaagdheid in de teksten spreekt de fan het meeste aan. “Hij houdt van ruimtevaart en ik vind dit ook zeer interessant. De teksten gaan er vaak over dat er meer is tussen hemel en aarde. Dat geloof ik wel.”

Het vormen van een persoon

De teksten hebben Joop in zijn jongere jaren gevormd tot de persoon die hij nu is. “Op mijn zestiende sloten zijn teksten aan op mijn persoonlijkheid. Ik werd daardoor sneller zelfstandig en zag dat ik kon zijn wie ik wilde zijn. Hij gaf me een stuk zelfverzekerdheid.” Naast zijn muziek vindt de fan zijn kameleon gedrag ook mooi. “Hij droeg iedere keer wel iets anders. Van chique pakken tot aan losse blouses. Dit neem ik zelf ook over. Extravagant kun je het niet noemen, maar het is wel anders dan normaal.”

Door die diversiteit en eigenzinnigheid blijft de muziek volgens Joop tijdloos. “Ondanks dat hij is overleden, blijf ik zijn muziek luisteren. Er wordt ook nog weleens iets nieuws uitgebracht uit het David Bowie archief. En natuurlijk stop ik niet met het verzamelen van kunststukken. Daarmee wordt mijn minimuseum in huis ieder jaar uitgebreid.”

Overlijden van David Bowie

Het overlijden van David Bowie slaat op 10 januari 2016 in als een bom. “Op die dag was ik bij een festival in Dublin speciaal voor David Bowie fans. Na die drie dagen werd ik door mijn (latere) vrouw Thea geappt met het nieuws dat hij was overleden. Ik kon het niet geloven.” Nadat het nieuws bij Joop was ingedaald, rolden de tranen over zijn wangen. “Ik kon alleen maar denken: hoe kan het zo zijn dat híj overlijdt?”

Het bijzondere aan de sterfdag van David Bowie is dat het de verjaardag van Joop is. “Sinds het overlijden, is geen enkele verjaardag meer hetzelfde.” Het laatste album van de rockster heeft ook een extra bijzondere lading. “Er zitten veel verwijzingen in naar de dood.” Om de ster te blijven herdenken, heeft Joop een zwarte ster in zijn terras laten maken. “Zijn laatste album heet namelijk Black Star.”

De steun in een rouwproces

Samen met zijn vrouw Thea geniet hij volop van David Bowie en de band Pink Floyd. Tot zij in 2019 komt te overlijden. “Dit was heel moeilijk. Ik dacht dat we samen oud zouden worden. Om mijn gedachtes aan haar levend te houden, staat ze in mijn minimuseum.” Zo is de deksel van de overlijdenskist met allerlei muziekteksten erop te zien en zit de as van Thea in een zilveren ster in de vorm van de Black Star.

De muziek van David Bowie helpt Joop door zijn rouwproces. “Zijn muziek brengt altijd de juiste emoties met zich mee. En de muziek laat me ook nadenken over de vele mooie herinneringen die ik heb aan Thea.”

Op naar New York

In het huis van Joop houdt hij de herinneringen aan zijn rockster én vrouw Thea levend. Dit jaar gaat hij naar New York om samen met vele andere fans – en mensen die met David Bowie hebben samengewerkt – te feesten en te genieten van de mooie muziek. “Hij heeft me geleerd om mezelf te zijn en te blijven maar ook te genieten van het leven. Dit doe ik.”

Wie: Joop Koning (65)

Wat: Al sinds zijn veertiende is Joop Koning fan van David Bowie. Hij verzamelt elpees en cd’s tot aan boeken en magazines

Lievelingslied: Life on Mars

Bijzonderste gebeurtenis: Het concert in Tivoli Vredenburg waarbij hij David Bowie bijna kon aanraken

Fleur van Eeuwijk

Fleur van Eeuwijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
John Kersbergen (34) zet zich al vijftien jaar in voor de Culemborgse Reddingsbrigade Algemeen 31 jan, 07:00
Afbeelding
Ringslang laat zich fotograferen op de Molenkade in Culemborg Algemeen 30 jan, 13:09
Afbeelding
Spectaculaire symfonie van natuurbeelden en muziek in Gelderlandfabriek Algemeen 30 jan, 12:57
Afbeelding
Start van gespreksgroep 'Grijs en Wijs' Algemeen 30 jan, 12:38
Afbeelding
Groene Pluim voor zonneproject Van den Heuvel Algemeen 30 jan, 12:33
Afbeelding
Schrijversdroom Culemborgse Denise Meijer komt uit Algemeen 30 jan, 12:30
Afbeelding
Minister Jetten laat zich inspireren in Rivierenland bij S-TEC Algemeen 29 jan, 20:34
Afbeelding
Gereedschap van Betuwe Wereldwijd naar trainingscentra in Zambia Algemeen 29 jan, 20:13