• Marco van Zandwijk in gesprek met fysiotherapeute Michelle Viveen.
• Marco van Zandwijk in gesprek met fysiotherapeute Michelle Viveen. Foto: aangeleverd

Wijkgerichte beweegzorg biedt kansen

Algemeen 2.251 keer gelezen

CULEMBORG • Bij de recente begrotingsbehandeling is door de gemeenteraad een eerste stap gezet om werk te gaan maken van een integraal sport en beweegbeleid in Culemborg. Voor meerdere personen en organisaties in de stad was dit een reden om in contact te komen met het raadslid Van Zandwijk (CDA). Zo ook fysiotherapeute Michelle Viveen (FysiovdBerge). Zij zag een directe relatie naar haar onderzoek naar wijkgerichte beweegzorg voor mensen met COPD. Een werkbezoek van het raadslid laat vooral kansen zien.

Stijging van aantal mensen met COPD
Voor haar master opleiding ‘Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg’ aan de Hogeschool in Leiden doet Michelle onderzoek in Culemborg. Onderzocht worden de verbinding tussen het zorg en welzijnsdomein en het opzetten van preventieve beweegzorg in de wijk. In haar onderzoek richt Viveen zich specifiek op inwoners met COPD. Van Zandwijk: “Voor Culemborg relevant omdat het aantal mensen met COPD in onze stad de laatste jaren fors, volgens cijfers RIVM met 18%, is toegenomen.” 

Van Zandwijk is enthousiast over de aanpak en werkwijze van het onderzoek. “Naast dat haar onderzoek het bewegen van kwetsbare groepen onder de aandacht brengt, benadrukt het ook het belang van de samenwerking tussen onder andere zorg en welzijn. Daar valt wat mij betreft nog een wereld te winnen. Hoe mooi is het als wij Culemborgers met COPD meer in beweging kunnen krijgen en daarbij ook de eenzaamheid onder deze doelgroep kunnen verminderen?”

Onderzoek vanuit de dagelijkse praktijk
Het onderzoek is dit najaar gestart met een gesprek met stadsgenoten die zelf te maken hebben met COPD. Michelle Viveen legt uit “ Samen met inwoners met COPD is stil gestaan tegen welke problemen zij aanlopen en welke thema’s aandacht behoeven. Door inwoners aan de voorkant van het onderzoek te raadplegen is al een beter beeld verkregen waar deze inwoners mee geholpen kunnen zijn. Denk dan aan ‘onbegrip vanuit de omgeving’, ‘meer willen bewegen’ en ‘de ervaring van eenzaamheid”. Vervolgens is met een aantal van deze deelnemers een eerste verkenning gemaakt wat nodig is dit te kunnen bereiken.

Voor het raadslid Van Zandwijk vormen de gesprekken een bevestiging van het belang om zorg, sport en welzijn meer met elkaar te verbinding te laten staan. “Als stad zouden we meer gebruik moeten willen maken van ervaringen uit de dagelijkse werkpraktijk. Als gemeente moeten we voorkomen dit allemaal zelf te gaan zitten verzinnen” aldus van Zandwijk. 

“Vanuit die dagelijkse praktijk is goed af te lezen hoe het staat met de gezondheid van de Culemborgse inwoners“, vult Marian van den Berge het raadslid aan. “Het zou mooi zijn als dit onderzoek een bouwsteen biedt voor betere preventieve zorg en daarmee de leefbaarheid en welzijn van inwoners kan worden vergoot”, licht Van den Berge toe. De komende maanden krijgt het onderzoek verdere invulling. Het werkbezoek heeft inmiddels al gezorgd voor de nodige inhoudelijk verbinding met de wijkteams, wethouder, de gemeentelijke werkorganisatie en Elk Welzijn. 

Inwoners die zelf ook te maken hebben met COPD, die graag een bijdrage willen leveren aan dit onderzoek door hun eigen ervaringen te delen, kunnen contact opnemen met Michelle Viveen. Dit door een mail te sturen naar info@fysiovdberge.nl 

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Hospice Nocturne voorzitter Frits Ton neemt na tien jaar afscheid Nieuws 17 apr, 15:00
• Archieffoto Minke Wijkmans.
Minke Wijkmans overleden: "Duurzaamheid zat haar in het bloed" Nieuws 17 apr, 12:00
• De deelnemende onderneemsters.
Naar hartenlust shoppen tijdens Ladies Night Culemborg Nieuws 17 apr, 11:00
• Arjan Pothuizen is de oprichter van Stichting Onderzoeksbureau Old Cold Cases Culemborg.
Arjan Pothuizen heeft een passie voor onopgeloste moorden Nieuws 17 apr, 07:00
• Overhandiging Groene Krokodil op de atletiekbaan van Statina, met v.l.n.r. Marco van Zandwijk, Bert van Oostrum en wethouder Mischa Peters.
CDA-enquête: 'Eén op de drie sportclubs loopt tegen de grenzen van hun kunnen aan.' Sport 16 apr, 22:59
Afbeelding
Botsing tussen twee auto's op de Erasmusweg/Rolweg in Culemborg 112 16 apr, 21:15
Afbeelding
Culemborgse Volksdansgroep Oriënt danst voor vijftigste keer voor Japanse toeristen Nieuws 16 apr, 20:18
Afbeelding
Ovenbrand in pand aan de Culemborgse Lange Havendijk 112 16 apr, 20:06