• De Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes in actie tijdens het concours in Zutphen.
• De Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes in actie tijdens het concours in Zutphen. Foto: aangeleverd

Eerste prijs met lof voor Pieter Aafjes tijdens concours in Zutphen

Algemeen 1.420 keer gelezen

CULEMBORG/ZUTPHEN • De Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes heeft tijdens het KNMO-concours in Zutpen een eerste prijs met lof behaald. Het orkest haalde zaterdag een puntentotaal van 91,58 punten behaald. Dirigent Arjan Gaasbeek kreeg zelfs een waardering van 9,5. 

Het orkest speelde ‘Rhapsody Hernandiana’ van de Spaanse componist Satiago Quinto Serna en ‘Capriccio’ van de Nederlandse componist Christiaan Janssen. “Zowel in het eerste als het tweede werk trok de maestro alle orkest registers open met onder andere  prachtige soli in de klarinet, hobo, fluit, althobo, altsax en bugel”, zegt Mari Woerdenbach, erevoorzitter van Pieter Aafjes. “De balans in het orkest was goed. In beide stukken was veel techniek zowel voor het hout, koper als het slagwerk. Maar het orkest kwam tot grote hoogte tijdens de uitvoering van beide stukken. Alles viel deze middag op zijn plaats.

Een staande ovatie van het publiek was de beloning voor orkest en dirigent. 

Spanning
De spanning bij de dirigent, het orkest en in de zaal was te snijden toen de punten van Pieter Aafjes bekend werden gemaakt. Voor het eerste te beoordelen werk Rhapodia Hernandiana werden 92 punten bij elkaar gespeeld en voor het tweede werk Capriccio 91.7. In totaal met 91.58 een eerste prijs met lof. Dus voor de 10 onderdelen gemiddeld 9 / 9,5 een fantastische prestatie. Een super trotse nieuwe voorzitter van Pieter Aafjes, Jeroen van der Meij, mocht het diploma en de rapporten van de concourssecretaris in ontvangst nemen.

Prachtig klankbeeld
In de juryrapporten werd onder andere gesproken van ‘prachtig klankbeeld’, ‘wat een kwaliteit en virtuositeit’, ‘mooie kleuren’, ‘fantastische solisten’, ‘mooie balans in het orkest met een geweldige techniek’, ‘dynamiek’, ‘samenspel en nuancering’. En natuurlijk alle lof voor dirigent Arjan Gaasbeek, want voor de muzikale uitvoering mocht hij van alle jury leden voor beide werken een 9,5 ontvangen.

Het is een geweldige prestatie voor deze dirigent, die een week eerder ook hoge ogen scoorde met zijn orkest Kunst en Vriendschap uit Maurik en daarmee promoveerde van de 2e naar de 1e divisie. 

Euforie
Voor de leden van Pieter Aafjes was de euforie deze avond groot, hoogste van het hele concours, waarmee ze de Culemborgse kleuren hoog hebben gehouden en weer hebben bewezen nog steeds tot de top van Nederland te behoren. Een grote beloning voor alle musici van de Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes. Natuurlijk werd er die avond nog tot in de late uurtjes door gefeest.
Na dit overweldigende succes, gaat het orkest zich de komende weken klaar maken voor een spetterend nieuwjaarsconcert dat gehouden gaat worden in Sporthal Parijsch op zaterdag 14 januari 2023. Vanaf begin januari kunnen hiervoor de kaarten gekocht worden.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
John Kersbergen (34) zet zich al vijftien jaar in voor de Culemborgse Reddingsbrigade Algemeen 31 jan, 07:00
Afbeelding
Ringslang laat zich fotograferen op de Molenkade in Culemborg Algemeen 30 jan, 13:09
Afbeelding
Spectaculaire symfonie van natuurbeelden en muziek in Gelderlandfabriek Algemeen 30 jan, 12:57
Afbeelding
Start van gespreksgroep 'Grijs en Wijs' Algemeen 30 jan, 12:38
Afbeelding
Groene Pluim voor zonneproject Van den Heuvel Algemeen 30 jan, 12:33
Afbeelding
Schrijversdroom Culemborgse Denise Meijer komt uit Algemeen 30 jan, 12:30
Afbeelding
Minister Jetten laat zich inspireren in Rivierenland bij S-TEC Algemeen 29 jan, 20:34
Afbeelding
Gereedschap van Betuwe Wereldwijd naar trainingscentra in Zambia Algemeen 29 jan, 20:13