Simon Kools bij zijn afscheid in maart 1995
Simon Kools bij zijn afscheid in maart 1995 Foto: R. van de Velde

Oud-directeur Da Vinci SG Simon Kools overleden

Algemeen 1.312 keer gelezen

CULEMBORG • In zorgcentrum Beatrix in Culemborg is op 18 november 2022 Simon Kools op 88-jarige leeftijd overleden.

Afkomstig uit Bergen op Zoom, volgt hij in 1975 Gijs van Zijl op als directeur van de toenmalige Scholengemeenschap voor Culemborg e.o. Deze school is dan al vooruitstrevend en één van de eerste scholengemeenschappen in Nederland. Die algemene naam is niet meer houdbaar en er wordt er in 1985 voor een nieuwe naam een prijsvraag uitgeschreven. Ad Haneveer, docent Handvaardigheid, komt dan met de naam ‘Da Vinci scholengemeenschap’. 

Onderwijsvisie
Kools heeft een onderwijsvisie die erg aanspreekt en onder zijn bezielende leiding is Da Vinci SG in Nederland een begrip. In 1987 is zij één van de twaalf experimenteerscholen, die een geheel nieuwe onderwijsstructuur beoogt. Volgens Kools  is dit een ‘cruciaal moment in het onderwijs, minstens zo belangrijk als de invoering van de Mammoetwet in 1968’.

Het is belangrijk dat leerlingen pas op 15-16-jarige leeftijd een studie- of beroepskeuze maken en gedurende de eerste drie tot vier jaar een brede algemene vorming krijgen. Meer middenschoolachtig en dus niet gekoppeld aan enige vorm van onderwijs zoals mavo, havo, vwo of beroepsonderwijs.

Basisvorming
Veel ideeën worden overgenomen in de later ingevoerde Basisvorming, maar tot verdriet van Kools en zijn medestanders moeten leerlingen tot op de dag van vandaag nog steeds te vroeg een studiekeuze maken.

Eind jaren tachtig loopt het leerlingenaantal op zijn school gestaag achteruit en blijkt het tij niet meer te keren. In 1995 volgt er uiteindelijk een herschikking in het Culemborgs voortgezet onderwijs en komt er een fusie tussen Lek en Linge en Da Vinci SG. Simon maakte dat niet meer mee, want hij gaat enkele maanden daarvoor met pensioen.

Het schoolgebouw aan de Willemslaan werd in 2011 gesloopt en op de plaats is nu o.a. een appartementencomplex verrezen. Op het voormalige schoolterrein herinnert het Ambachtsschoolpad nog aan bijna 60 jaar technisch onderwijs.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
John Kersbergen (34) zet zich al vijftien jaar in voor de Culemborgse Reddingsbrigade Algemeen 31 jan, 07:00
Afbeelding
Ringslang laat zich fotograferen op de Molenkade in Culemborg Algemeen 30 jan, 13:09
Afbeelding
Spectaculaire symfonie van natuurbeelden en muziek in Gelderlandfabriek Algemeen 30 jan, 12:57
Afbeelding
Start van gespreksgroep 'Grijs en Wijs' Algemeen 30 jan, 12:38
Afbeelding
Groene Pluim voor zonneproject Van den Heuvel Algemeen 30 jan, 12:33
Afbeelding
Schrijversdroom Culemborgse Denise Meijer komt uit Algemeen 30 jan, 12:30
Afbeelding
Minister Jetten laat zich inspireren in Rivierenland bij S-TEC Algemeen 29 jan, 20:34
Afbeelding
Gereedschap van Betuwe Wereldwijd naar trainingscentra in Zambia Algemeen 29 jan, 20:13