Afbeelding
Foto: aangeleverd

Gemeenteraad wil gezamenlijke projecten voor zonne-energie stimuleren

Algemeen 1.181 keer gelezen

CULEMBORG • Er komt meer aandacht voor de mogelijkheden van gezamenlijke projecten voor zonne-energie in Culemborg. GroenLinks en ChristenUnie hebben unanieme steun gekregen in de gemeenteraad voor een stimulerende aanpak die er in 2023 gaat komen. Zo moet inzichtelijk worden welke daken en plekken in de stad geschikt zijn voor gezamenlijke zonnedaken. Het doel is dat alle inwoners en ondernemers die geen geschikt dak hebben, maar wel zonnepanelen willen, ook kunnen meedoen.

GroenLinks-raadslid Audrey James: “Heel veel inwoners en ondernemers willen verduurzamen door zonnepanelen op hun dak te leggen. Dit gebeurt ook veel. En ook in het beschermd stadsgezicht in de binnenstad kan er snel meer door verruiming. Alleen zijn er ook inwoners en ondernemers die zelf geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen. Daarbij zien we kansen om een groot dak met zonnepanelen aan te brengen boven parkeerplaatsen waar direct elektrische auto’s opgeladen kunnen worden zoals op Palumbus. Juist in de energie- en klimaatcrisis waar we in zitten is dit nodig.”

Een aanvulling komt van ChristenUnie-raadslid Kees van der Zaag: “In Culemborg willen we op alle daken zonnepanelen. Hier is ook veel steun voor in de stad. Met ons aangenomen voorstel willen we gaan laten zien waar gezamenlijke zonnedaken kunnen komen en initiatiefnemers die hiermee aan de gang willen waar nodig een zetje geven met een startbudget. De komende jaren willen we gewoon meer zon op dak!”

Naast de inzet op zonnepanelen heeft de gemeenteraad recent nog besloten om meer te investeren in energiebesparing en bewoners daar gemakkelijk en snel bij te helpen. Ook komt er binnenkort een lokaal Isolatieplan. 

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
John Kersbergen (34) zet zich al vijftien jaar in voor de Culemborgse Reddingsbrigade Algemeen 31 jan, 07:00
Afbeelding
Ringslang laat zich fotograferen op de Molenkade in Culemborg Algemeen 30 jan, 13:09
Afbeelding
Spectaculaire symfonie van natuurbeelden en muziek in Gelderlandfabriek Algemeen 30 jan, 12:57
Afbeelding
Start van gespreksgroep 'Grijs en Wijs' Algemeen 30 jan, 12:38
Afbeelding
Groene Pluim voor zonneproject Van den Heuvel Algemeen 30 jan, 12:33
Afbeelding
Schrijversdroom Culemborgse Denise Meijer komt uit Algemeen 30 jan, 12:30
Afbeelding
Minister Jetten laat zich inspireren in Rivierenland bij S-TEC Algemeen 29 jan, 20:34
Afbeelding
Gereedschap van Betuwe Wereldwijd naar trainingscentra in Zambia Algemeen 29 jan, 20:13