Yannick Leiwakabessy heeft interesse in media vormgeving.
Yannick Leiwakabessy heeft interesse in media vormgeving. Foto: Aangeleverd

Kansen voor jongeren met RE:POWER project van Hub Rivierenland

Algemeen 669 keer gelezen

CULEMBORG • Yannick Leiwakabessy is voor de zomer als één van de laatste kandidaten aangemeld voor het RE:POWER project van Hub Riverenland.

Hub Rivierenland verbindt jongeren met bedrijven in de regio door activiteiten te organiseren die beide partijen inspireren. Dat kan tijdens een project zoals de Battle of the Boats of de onlangs gehouden klimaat hackathon ’24 uur van Rivierenland’, maar het kan ook door één op één contact met een jongere die een nieuwe kans nodig heeft. 

Impasse

Yannick zat in een impasse. Door echte opdrachten te doen, zoals het maken van visuele uitingen voor het Proeflokaal, HUB voor jongeren (een doordeweekse herbestemming van café Lekkers aan de Lek in Culemborg), kreeg hij weer energie.

Yannick begon zijn middelbare school op ORS Lek en Linge, maar toen hij in zijn derde jaar een keuze moest maken tussen ICT of houtbewerking voelde hij geen match met de mogelijkheden. 

Grafische achtergrond

Van jongs af aan heeft Yannick interesse in media vormgeving en koos daarom zijn vervolgopleiding bij X11 in Utrecht, een opleiding met grafische achtergrond. “Voor iemand iets maken vind ik het leukste om te doen. Ik ben creatief. Op de basisschool zat ik al hele verhalen te typen. Ik game veel en gamen zet echt de fantasie aan. Daarnaast neem ik ook veel inspiratie van anime en andere pop culture. Die gebruik ik in mijn werk als ontwerper,” aldus Yannick. 

Betere versie

“Voor het proeflokaal ben ik in eerste instantie gevraagd voor het maken van een buitenbord, maar omdat ik kritiek had op de schets van het logo-ontwerp, kreeg ik de kans om een betere versie te maken. Heel gaaf om te zien dat het ook wordt gebruikt in de praktijk!” 

Kansen voor jongeren

Tessa Volkers, eigenaar van Proeflokaal, HUB voor jongeren en projectleider van het aankomende, tweede RE:POWER project van Hub Rivierenland: “We creëren graag kansen voor jongeren in de praktijk, echte ervaringen die ze verder helpen. Ik ben trots op Yannick die helemaal opbloeit als hij iets aan het maken is. Gelukkig hebben we een breed netwerk. Zo hebben we hem ook geïntroduceerd bij Stadswerkplaats. Ook daar heeft hij even mogen snuffelen aan de praktijk.”

Nieuwe vaardigheden

Yannick leerde veel op school, maar ook via YouTube leert hij zichzelf nieuwe vaardigheden aan. “Ik maak karakters in 3D programma’s. Via via krijg ik daar ook opdrachten voor. En, ik leer tegenwoordig ook Japans. Die cultuur vind ik zo mooi! Netjes en respectvol. Ja, Japan staat op mijn verlanglijstje. Ik ben vanaf een hele jonge leeftijd al een Nintendo fan, het maakt groot deel uit van mijn leven,” vertelt hij lachend.

Yannick werkt de komende tijd aan zijn eigen bedrijf en wil graag diensten aanbieden op het gebied van vormgeving in het breedste zin van het woord. “Ik neem alleen maar opdrachten aan die ik leuk vind om te doen, want dat zie je dan ook af aan het eindresultaat!”

Start begin december

Het tweede RE:POWER project van Hub Rivierenland start begin december. In een periode van drie maanden kunnen jongeren op de middelbare school ondersteuning krijgen bij het maken van hun studiekeuze. Dat door diverse buitenschoolse ervaringen waarbij ze leren wat wel en wat niet bij ze past. Meer informatie en aanmelden: www.hubrivierenland.nl.
Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: 12.8 miljoen euro Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Inloopspreekuur FNV elke donderdagavond Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Focus07 Jo14-1 kampioen derde divisie Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe elektrische Peugeot Partner voor de Flat-Express Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Workshops bij KWC voor leerlingen groep 8 over tweetalig onderwijs Algemeen 1 dec, 12:45
Afbeelding
‘A Culemborg Carol’ in de St-Barbarakerk Cultuur 1 dec, 12:10
Afbeelding
PvdA wil duidelijkheid over sluiten loket voor aanvragen energietoeslag Algemeen 1 dec, 11:25
Afbeelding
Culemborg zoekt nieuwe stadsdichter Algemeen 1 dec, 10:30